Svájci típusú csaták feketén-fehéren

Svájci típusú csaták feketén-fehéren

Bihar megye – Több, mint ötvenen vettek részt azon a sakkversenyen, melyre Érmihályfalván került sor. Egyéniben és csapatversenyben is hirdettek eredményt.

Az érmihályfalvi Aegis Ephebum tavaly már szervezett egy sakkversenyt, igaz azon csak helyi versenyzők vettek részt. Most már, látva, hogy van igény, nagyobb „hírverést” csaptak, tudtuk meg Gyula Lehel szervezőtől, s ennek meg is lett az eredménye, hiszen a kultúrház nagytermében 56-an ültek asztalhoz: a helyiek melett Érsemjénből, Székelyhídról és Szatmárról illetve Debrecenből, Nyíracsádról és Nyírmártonfalváról érkezettek mozgatták a fehér és fekete bábukat.

Debreceni segítséggel

Svájci rendszerű kilenc mérkőzéses versenyt vívtak, összesen kilenc forduló volt (mindenki kilenc partit játszott). A gondolkodási idő mindenki számára 15 perc volt partinként, tehát egy meccs legtöbb 30 percig tarthatott. Az azonos pontszámot gyűjtőket számítógép sorsolta egymásnak ellenfélül, így segítve az esélyegyenlőséget. A pontokat természetesen egyénenként is számolták, a négyfős csapatok között pedig úgy alakult ki a végső sorrend, hogy a legjobban teljesítő három tag pontszámait vették figyelembe. A verseny lebonyolításában a Debreceni Városi Sakkszövetség tagjai segédkeztek oly módon, hogy táblákat, figurákat és sakkórákat hoztak, számítógépükön sorsoltak és könyvelték az eredményeket, továbbá ingyenes és megvásárolható sakk-kiadványokat tettek hozzáférhetővé.

Hiánypótló rendezvény

Kántor Sándor, a debreceni szövetség titkára, aki 50 éve vesz részt a magyarországi sakkéletben, „megfelelő létszámú indulásnak” minősítette a hagyományteremtő szándékú versenyt, melyre igény van. „Erre mondják, hogy hiánypótló rendezvény”, fogalmazott. Pláne ilyen időben, fűzte hozzá, kimutatva az ablakon a beborult égboltra. Mire a délelőtt 10 órakor kezdődött verseny délután öt körül befejeződött, a kultúrház udvarán megfőtt a bográcsos is, hiszen a díjak mellé teljes körű vendéglátás is járt.

A verseny eredménye

Egyéni verseny: I. Szabó Attila (8.5 pont, szatmári 2307 élőpontos nagymester), II. Sógor András (7.5 pont, Szatmár), III. Olariu Cornel (7 pont, Érmihályfalva).

Ifjúsági korosztály: I. Diószegi Ákos, II. Nyiri László (mindketten érmihályfalviak), III. Pintye Bence (Nyíracsád).

Hölgyek kategóriája: I. Ernei Tünde, II. Ernei Juliánna (mindketten érmihályfalviak).

Csapatverseny: I. Szatmári Gizmók (22 pont), II. Nyíracsád 1. csapat (17.5 pont), III. Érmihályfalvi Royal Casino (17 pont).

Legfiatalabb versenyző: Lajter Márkó (13 éves, Érsemjén).

Legtapasztaltabb versenyző: Garami Gyula (76 éves, Debreceni Veteránok).

Rencz Csaba