Svájci és liechensteini kirándulás

Svájci és liechensteini kirándulás
Nagyvárad – Péntek délután a váradi Ady Endre Középiskola egyik osztálytermében vetítéssel egybekötött téli előadás sorozatának soron következő rendezvényét tartotta az EKE ’91 Nagyvárad-Bihar.

Ezúttal Nagy Aranka nyugdíjas tanárnő tartott érdekes és ismeretterjesztő vetítettképes előadást Svájci és liechensteini kirándulás címmel, az Ady Endre Középiskola egyik osztálytermét zsúfolásig megtöltő hallgatósága előtt. Expozéja első felében az alpesi ország több ezer éves történelmének néhány fontosabb fejezét vázolta fel, egyúttal kitérve a természeti-földrajzi viszonyok kialakulására is. A jégkorszaktól kiindulva többek közt szó esett a római uralomról, a népvándorlásról, a feudális rendszerről, a reformáció elterjedéséről és a vallásháborúkról, a kantonok szövetségéről és napjainkról, amikor békés összhangban élnek egymás mellett németek, franciák, olaszok és rétorománok. Az elhangzottak azt támasztották alá, hogy a svájciak ügyes, szorgalmas, kitartó és becsületes emberek, akik nagy hangsúlyt fektetnek a turizmusra, a környezetvédelemre, az oktatásra és a kultúrára.

Kufsteinbe is elmentek

A beszámolóból kiderült: Nagy Aranka tavaly augusztusban, egy kirándulócsoporttal járt Svájcban és Liechensteinben, kisebb németországi, illetve osztrák kitérővel. Budapest-Győr-Hegyeshalom-Bécs útvonalon érkeztek meg Münchenbe, ahonnan a városháza, az óváros és néhány csodálatos templom megtekintését követően a Bajor-fennsíkon keresztül jutottak el a 21 méter magas Rajna-vízeséshez. Az egyebek mellett az óra- és csokoládégyártásáról is híres Svájcban Basel, Zürich és Luzern voltak a főbb állomáshelyek, a fotók által is nyújtott látvány önmagáért beszélt. Liechenstein fővárosát, Vadúzt elhagyva az osztrák Innsbruckban nézelődtek a turisták, a körút pedig Kufstein városában zárult, melynek várában az évszázadok folyamán 94 magyar hazafi raboskodott.

Ciucur Losonczi Antonius