Svábtalálkozó volt Tasnádon

Svábtalálkozó volt Tasnádon
Szatmár megye – Színvonalas kulturális hagyományőrző és nemzettudat–erősítő rendezvényt szervezett tegnap a Német Demokrata Fórum tasnádi szervezete az évenkénti hagyományos svábtalálkozó keretében.

Szombaton és a tegnap szervezte meg a Német Demokrata Fórum tasnádi szervezete az évenként megrendezésre kerülő hagyományos tasnádi svábtalálkozót. Szombaton délután a tasnádi Sváb házban Johann Forstenheisler, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei elnöke történelmi előadást tartott a Szatmár megyei — s köztük a tasnádi — svábok eredetéről, megyénkbe való településük körülményeiről. A hétvégi rendezvény ezzel az előadással indult, majd a tegnapi nap folyamán gazdag kulturális műsorral folytatódott, hogy a vasárnap este folyamán utcabálban csúcsosodjék ki. A tegnapi rendezvény déli tizenkét órakor római katolikus, német és magyar nyelvű misével kezdődtött, amelyet a fellépő táncegyüttesek utcai felvonulása követett. Mintegy tucatnyi tánccsport és énekkar fogadta el a tasnádiak meghívását.
Kétezren is voltak
Többek között jelen volt Tasnád magyarországi testvértelepülésének, Nagykálónak, továbbá a Német Demokrata Fórum nagyváradi és szatmárnémeti szervezetének a gyerek– és felnőtt énekkara és tánccsoportja, de fellépett a bogdándi, a nagymajtényi és a kálmándi tánccsoport is. S ne feledkezzünk meg a tasnádi Sváb ház felnőtt tánccsoportjáról sem, amely természetesen szintén fellépett a délutáni rendezvényen. A találkozón részt vett egy mintegy tíz fős, fiatalokból álló németországi csoport, akik a szatmárnémeti Kolping Egyesület meghívására és vendégeiként tartózkodnak megyénkben.
Külön figyelmet érdemel a tasnádi Maestoso kórus, (kórusvezető: Schmith Mária) illetve azoknak a tasnádi sváb családoknak a rendezvényen kiállított névsora, akik az 1740–es években elsőkként telepedtek meg Tas vezér földjén. A gyűjtés mindenek előtt dr. Schmith Ottónak, az NDF tasnádi szervezete elnökének kutatói munkáját dícséri, aki többek között azt is elmondta, hogy a múlt század 30–as éveinek végén mintegy kétezer fős sváb származású lakosa volt Tasnádnak.

Bódi Sándor