Süteményekkel a tornateremért

Süteményekkel a tornateremért
Közel harminc szülő, pedagógus, cégképviselő vett részt a nagyváradi Dimitrie Cantemir iskola által szervezett kedd délutáni adománygyűjtési akción. A cél egy sportterem építése a gyerekek számára.

 

A kisiskolások szülei édességeket készítettek a keddi jótékonysági akcióra, melyre többek között cégképviselőket hívtak meg, s a vendégeket két magyar és két román népviseletbe öltözött tanuló fogadta. Az akció fő kezdeményezője Csibi Timea, akinek a gyermeke ebbe az iskolába jár. Mint elmondta, Magyarországon egyre elterjedtebb, hogy az iskolák jótékonysági akciókat bonyolítanak le, melyeken gyerekek által készített tárgyakat, vagy süteményeket árulnak, de bálokat is szerveznek adománygyűjtési célból. Így támadt az ötlet, hogy nálunk is lehetne ilyesmit szervezni, annál is inkább, mivel a kisépületnek nincs tornaterme.

Nagyszerű kezdeményezés

„Fontos, hogy a gyermek sportoljon. A statisztikák azt mutatják, hogy egyre több a túlsúlyos gyerek. Nem akarjuk, hogy a mieink is közéjük tartozzanak.”- mondta a hölgy később, az akció ismertetésekor. Mint megtudtuk, jelenleg a gyerekek jó időben kint az udvaron, egyébként meg az osztálytermekben vesznek részt a tornaórákon.

Biró Rozália alpolgármester is felszólalt a rendezvényen. Elmondta: nagyszerűnek tartja az iskola kezdeményezését, hiszen hozzá vagyunk szokva, hogy siránkozzunk, de ne tegyünk semmit a cél érdekében, s nagyon ritka az ilyen hozzáállás. Szülőként teljesen tisztában van azzal, hogy mennyire fontos a tornaterem, s bár arra nincs mód, hogy a szükséges összeget elkülönítsék a költségvetésből, azt mindenképpen megígéri, hogy megpróbál megoldásokat találni.

Sikerek

Bărcan Florina tanító, a program vezetője kérdésünkre elmondta: a kisiskolásoknak való tornaterem tervét szintén egy szponzor segítségével sikerült elkészíteni, amúgy mintegy két és fél ezer euróba került volna. A 240 négyzetméteresre tervezett terem felépítésére 100 ezer euróra lenne szükség, tette hozzá. Az akció során felszólalt Codău Teodora Anca iskolaigazgató is, aki szintén kihangsúlyozta, mennyire fontos lenne, hogy a gyerekek „igazi” sportteremben tornázhassnak. „Talán egyesek úgy vélik, ez túl merész terv, mi mindenesetre igyekszünk minél több támogatót találni” – mondta. A jelenlévők megkapták azt a listát is, melyen a különféle építőanyagokból szükséges mennyiségek szerepeltek. Az elmúlt hetek során már sikerült is néhány támogatót találjanak – ki építőanyaggal, ki munkaerővel segítené a projektet.