Sűrű program a HolnapUtán Fesztiválon

Sűrű program a HolnapUtán Fesztiválon
A tavalyi kiadás sikere nyomán az idén több előadással, sűrűbb programmal készültek a HolnapUtán fesztivál szervezői. A rendezvény részleteiről csütörtökön, sajtótájékoztatón számoltak be.

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója kihangsúlyozta: különösen fontosnak tartják, hogy nyissanak a fiatalok felé, hiszen egyrészt a jövő nézői az ő soraikból kerülnek ki, másrészt az önálló magyar színház megalakulása lendületet adott egy olyan színház megvalósítására, mely velünk együtt él és fejlődik, reflektálva a mindennapokra és megpróbálva az emberek közé vegyülni, velük együtt gondolkozni. Ennek a fiatalos, dinamikus stratégiának a fontos részét képezi a HolnapUtán fesztivál, mely tavaly óta a tehetséges pályakezdő hazai és határon túli alkotók felé fordul, létrehozva egy olyan teret, ahol mind az aktívan dolgozó, mind a még tanuló alkotók megismerhetik egymást, mindennapjaikat, a színművészeti felsőoktatási intézményeket, ahol tanulnak, tapasztalatot cserélhetnek, s mindannyian gazdagabban távozhatnak.

Klasszikus darabok

Fazakas Márta, a rendezvény fő szervezője elmondta: folytatják a tavalyi irányt, azaz első sorban, de nem kizárólag fiatal alkotókat hívtak meg, s egyúttal tavalyhoz képest jóval több magyarországi előadás szerepel a programban. A válogatás fő szempontja az volt: bemutatni, hogyan nyúlnak az alkotók a klasszikus darabokhoz. Ennek megfelelően többek között Shakespeare, Katona József, Ibsen, Büchner kortárs színreviteleit láthatja a közönség, akár ugyanazt a darabot különböző interpretációban. Shakespeare Ahogy tetszik című művéről van szó, melyet a kolozsvári, valamint a budapesti színművészeti egyetem hallgatóinak előadásában lehet majd megtekinteni. Olyan fiatal, magyarországi rendezőket hívtak meg, akik már felhívták a figyelmet magukra – mint például Székely Kriszta, akit a tavalyi Pécsi Országos Színházi találkozón a legjobb rendezőnek választottak, a Junior Prima díjas Kovács D. Dániel, vagy a több ízben fesztiváldíjas Sardar Tagirovsky. A hazaiak közül pedig megemlítette a szalontai születésű Botos Bálint rendezőt, aki először mutatkozik be a Szigligeti Színházban, továbbá Györfi Csabát, aki mozgásszínházi előadást mutat be, de helyet kaptak Horváth Anna és Tasnádi-Sáhy Péter első kőszínházi rendezései is.

Workshop és koncertek

Biró Árpád Levente kommunikációs referens, szervező a kiegészítő programokról szólt. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ezúttal is megszervezik a színművészeti főiskoláknak a műhelytalálkozóját, úgy, hogy ezúttal dramaturgokat és látványtervezőket is bevontak. Ennek a programnak az alkotói része csak nekik szól, azonban a workshop folyamán született előadást a közönségnek is bemutatják 25-én. A fesztivál előtt pedig – mondta el Czvikker Katalin – második alkalommal szervezik meg a színháztechnikai műhelytalálkozót, a Magyar Színházi Szövetség, valamint a Magyar Színpadtechnikai Szövetség szervezésében. Tavaly ősszel zajlott a találkozó első modulja, s lesz egy harmadik is, mindegyik során a legújabb színháztechnikai fejlesztésekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők.
A fesztivál nyitónapján, 18 órától a szigligeti Stúdió Ozsváth Zsuzsa festménykiállításának ad otthont, ezt az Élő Várad Mozgalom szerzőinek felolvasása kíséri majd. Koncertek is lesznek – ezek részben a Moszkva kávézóban, részben a Szigligeti Stúdióban lesznek megszervezve, a programot hamarosan közzéteszik. Minderről, valamint egyéb meglepetésekről a fesztivál, valamint a színház honlapján lehet tájékozódni, a holnaputan.szigligeti.ro, valamint a www.szigligeti.ro címeken. A rendezvény a Bethlen Gábor alap, valamint a Bihar Megyei Tanács támogatásával jött létre.

Árak

A március 20 és 25 között zajló fesztivál során tizenhárom stúdiótermi és nagyszínházi előadást lehet megtekinteni, jegyeket a színház jegypénztárában, hétfőtől péntekig 14 és 19 óra között lehet vásárolni, illetve egy órával az előadások előtt, továbbá online, a www.biletmaster.ro oldalon, ugyanakkor két típusú, kedvezményes árú bérletet is tudnak ajánlani: a HolnapUtán-bérlet három, tetszőlegesen választott nagytermi előadásra érvényes, ára 60 lej, stúdióbérlet pedig három, szintén tetszőlegesen választott stúdióelőadásra, ennek ára 40 lej. Az előadások ára 15 és 30 lej közötti, bérlettel viszont egy alig több mint 13 lejes átlagárban nézhetjük meg a darabokat. Amint Czvikker Katalin elmondta, a program nagyon tömör lesz, s mindenki megtalálhatja a számára megfelelő előadásokat. Persze akár mindet is meg lehet nézni, ez azonban egy kissé fárasztó lehet – tette hozzá.

Neumann Andrea