Sürgősségi rendelet a számítógépes szakemberek és részmunkaidős alkalmazottak béréért

Sürgősségi rendelet a számítógépes szakemberek és részmunkaidős alkalmazottak béréért
A kormány csütrötöki ülésén sürgősségi rendeletet fogadott azért, hogy legalább a 2017. decemberi szinten maradjon a számítógépes szakemberek, a kutatók, az idénymunkások, a fogyatékkal élők és a részmunkaidőben alkalmazottak nettó bére – jelentette be Nelu Barbu szóvivő.

‘Négy ilyen kategória van, nevesen a számítógépes szakemberek, a kutatók, az idénymunkások, és a fogyatékkal élők. Ezen alkalmazottak esetében az állam, egy egyszerűsített eljárással részlegesen átveszi az egészségbiztosítási járulék befizetésének terhét. (…) A kedvezmény csak azokra a cégekre vonatkozik, ahol a bruttó fizetést legalább 20 százalékkal emelték a társadalombiztosítási járulék terhének a munkáltatóról a munkavállalóra való átruházása miatt’ – magyarázta Barbu.

Egy másik előírás arra irányul, hogy a részmunkaidős alkalmazottak se veszítsenek tavaly decemberi nettó bérükből.

‘2018 januárjától a részmunkaidővel alkalmazottaktól csak annyi társadalombiztosítási járulékot tartanak le, amennyit a megvalósított bérük után kell fizetniük, még akkor is, ha bérük kevesebb, mint az országos minimálbér, a különbözetet a minimálbér szintjén fizetendő járulékokig pedig az alkalmazott nevében a munkáltató fizeti be az állami és magánszférában egyaránt’ – mondta Barbu, aki szerint így megoldódik az a probléma, hogy egyes részmunkaidős alkalmazottak nem tudnák befizetni a minimálbér után járó társadalombiztosítást.

A kormányszóvivő szerint a sürgősségi kormányrendelet védi a munkanélküliek és a betegszabadságon lévők jövedelmét is.

‘Ezen személyek által befizetett társadalombiztosítási járulékot a megvalósított bruttó jövedelem arányában számolják ki, tehát, például, a munkanélküli segély után, és nem az országos bruttó átlagbér után, ahogyan eddig történt’ – mondta el Nelu Barbu.

www.agerpres.ro