Sürgősségi illeték az építkezőknek

Ha valaki sürgősen városrendezési bizonylatot vagy építkezési engedélyt akar kapni, akkor egy sürgősségi illeték befizetése után hamarabb megkaphatja azokat.

Újabb illetéket vezet be a nagyváradi önkormányzat, ezúttal azok számára, akik sürgősségi ügymenetben akarnak hozzájutni a városrendezési bizonylathoz, az építkezési engedélyhez, vagy éppen a használatba vételi dokumentumhoz. Ezt Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestere jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy jelenleg a városrendezési bizonylatot, míg az építkezési engedélyre tíz napot kell várni, de amennyiben a helyi tanács elfogadja a vonatkozó javaslatot, akkor 100 lej ellenében a kérvényező két nap alatt megkaphatja a városrendezési bizonylatot, és szintén száz lej ellenében öt nap alatt megkaphatja a kisebb jelentőségű építmények (kerítések, korlátok, oszlopok, stb.) építéséhez kért építkezési engedélyt, és kétszáz lej ellenében a nagyobb építményekre kért építkezési engedélyt. Ugyancsak 100 lejes sürgősségi illeték befizetése után lehet majd öt napon belül hozzájutni a használatba vételi dokumentumhoz.

Licit

Adriana Lipoveanu Nagyvárad főépítészi hivatalának vezetője a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy létezik egy nyertes pályaterv a Szent László híd melletti, a Körös jobb partján lévő területen egy vendéglátóipari egység kialakítására, viszont a létesítmény megépítésére kiírt közbeszerzésre nem jelentkezett senki. Ezt követően az érdekelt cégek javaslatára módosítottak a terven, és ismét kiírják a közbeszerzési eljárást. Az ajánlatok elbírálásakor a létesítmény leendő üzemeltetői által a városnak felajánlott haszonbérleti díj, valamint az építkezés költsége lesz a két fő kritérium. Az a cég, amelyik vállalja, hogy felújítja a Szent László híd és az Ady Endre utca közötti kis teret is, ennek a felújításnak a költségét levonhatja majd a haszonbérleti díjból.

Pap István