Súlyosbodik a medvehelyzet

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke ismét sürgette a kilövési engedélyek kiadását az emberre veszélyes medvékre. Borboly a környezetvédelmi miniszterhez írt leveléhez több fotót mellékelt, amelyen az látszik, hogy a medvék szétverték egy tusnádfürdői sírra a halottak napja alkalmából elhelyezett virágokat és gyertyákat.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke ismét sürgette a kilövési engedélyek kiadását az emberre veszélyes medvékre. Borboly a környezetvédelmi miniszterhez írt leveléhez több fotót mellékelt, amelyen az látszik, hogy a medvék szétverték egy tusnádfürdői sírra a halottak napja alkalmából elhelyezett virágokat és gyertyákat.

“Megengedhetetlen, ami Tusnádfürdőn történik. A temető az áhítat és az emlékezés helye. A helyiek jogosan vannak felháborodva, hogy a medvék a temetőben is garázdálkodnak. Kérem, hogy intézkedjék a kilövési engedélyek ügyében. Idén 15 alkalommal támadt emberre a medve, de csak hat kilövési engedélyt hagytak jóvá. Kimutatásunk szerint Hargita megyében 70 olyan medve van, amely közvetlen veszélyt jelent az emberekre’ -írja levelében Borboly Csaba.

Számadatok

Domokos László, a Hargita megyei környezetvédelmi hatóság elnöke az AGERPRES hírügynökségnek elmondta: a megye 18 vadásztársaságából 12 folyamodott a minisztériumhoz és összesen 73 medve és 12 farkas a kilövésének engedélyezését kérték. Domokos szerint az éve elejétől Hargita megyében 344 alkalommal regisztráltak vadak által okozott kárt, ennek 80 százalékát medvék, 15 százalékát farkasok, a többit más vadállatok követték el.

Gheorghe Suciunak, a Hargita megyei csendőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint idén 27 alkalommal jelezték a 112-es egységes hívószámon medve jelenlétét különböző ember által lakott helyen. Ezek közül kilenc esetben találták ott és űzték el a kivonuló csendőrök a medvét, a többi esetben az állatok már korábban elmentek. 2017-ben számos medvetámadást regisztráltak, ezeknek jelentős részében kár keletkezett termékben, vagy háziállatokat sebesítettek meg vagy öltek meg a medvék.

A Hargita, Kovászna és Brassó megyei hatóságok, közbirtokosságok, vadásztársaságok és gazdák képviselői júliusban a minisztérium előtt tiltakoztak és kérték, hogy adjanak beavatkozási kvótát az emberre veszélyes vadak kilövésére.

Újabb esetek

Bejutási kísérlet

Hétfőn ismét megpróbált behatolni a brassópojánai Postăvarul üdülőházba az a medve, amely szombat éjjel már megkísérelt bejutni az épületbe. Ciprian Aldea, a Brassó megyei csendőrség szóvivője arról számolt be, hogy az általa képviselt intézményt egy hegyicsendőr értesítette, hogy hétfőn 18:35 körül ismét megjelent a Postăvarul üdülőháznál az a medve, amelyik szombat éjjel megpróbált bejutni, és megrongálta az ajtót. A nagyvadat az üdülőház két alkalmazottja kergette el, vendég nem tartózkodott a házban. Rolf Truetsch, a vendéglátó helyiség adminisztrátora mielőbbi intézkedést kért a hatóságoktól, ugyanis nemsokára beköszönt a síszezon, a Postăvarulba pedig egyre több turista fog érkezni.

Medvék az utcán

Két anyamedve sétált hétfő este bocsaival Buşteni-ben, ugyanannak a lakónegyednek két különböző utcáján. A vadakat a hegyicsendőrség kergette el, miután többen telefonáltak az 112-es egységes hívószámra. A csendőröket előbb azért hívták, mert az utcában feltűnt egy medve két boccsal, majd később azért, mert a negyed egy másik utcájában megjelent egy másik medve három boccsal. A helyiek szerint a medvék minden nap bejárnak a településre. A csendőrök azt ajánlják a lakosoknak, hogy a 112-es számon jelezzék, ha vadak jelennek meg a lakott területen.

Vásárol a medvecsalád

Anyamedvét láttak három boccsal kedd reggel 7 óra körül, Brassó Predeal felőli bejáratánál, egy forgalmas bevásárlóközpont mellett – tájékoztat Ciprian Aldea, a Brassó megyei csendőrség szóvivője. Miután többen hívták a 112-es hívószámot, csendőrök egy csoportja vonult a helyszínre. Állítólag egy buszsofőr megállt és felvette azokat a gyalogosokat, akik a helyszínen tartózkodtak, hogy ne legyenek kitéve egy esetleges támadásnak.

Péntek este egy 28 éves férfira támadt rá a medve a szintén Brassó megyei Herszény (Hârseni) településen.

www.agerpres.ro