Súlyosbítottak az ítéleten

Raul Zetocha și Mihai Dumbrovan
Raul Zetocha și Mihai Dumbrovan
A nagyváradi Raul Zetocha júniusban állt bíróság elé, a vád ellene az volt, hogy megölte az alvilág egyik ismert alakját, Mihai Dumbrovant. Megszületett a 6 és 2 hónap börtönt kimondó ítélet, amely ellen az elítélt fellebbezett. Ez nem járt sikerrel, sőt: büntetését 10 évre súlyosbították.

Az eset vitákat szült a birói testületben, melynek tagjai nemigen jutottak közös nevezőre, végül Mihail Udroiu bíró különvéleményt fogalmazott meg, miszerint a vádlott önvédelemből cselekedett és csökkenteni kell a morális kártérítésként az áldozat anyjának megítélt 25000 eurón is. Az elítélt ügyvédje, Razvan Doseanu a sajtónak arról nyilatkozott, hogy tervezi: az EU emberi jogi bíróságához fordulnak. Az ügyvéd szerint a bírósági döntéseket tiszteletben kell tartani akkor is, ha nem értenek egyet vele, ez egy jogállam ismérve. Ugyanakkor nem mehetnek el szó nélkül amellett, hogy mekkora szakadék van az eset megítélésben, azaz az ártatlanság és a 10 év szabadságvesztés között.

A vádlott idén június 15-én állt bíróság elé, közel három évvel azután, hogy Mihai Dumbrovant, bevallása szerint önvédelemből, megölte. A tettes maga is beszámolt az esetről közösségi oldalán, miszerint egy maszkos alak támadta meg őt a Rogériusz negyedben, betörte kocsija ablakát, ami után ő üldözőbe vette, majd megsebesítette. A tettet előbb önvédelemnek minősítették, később ezt megváltoztatták különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésre. A fellebbezést azzal utasították el, hogy az későn történt, illetve nem tartalmaz egyértelmű bizonyítékokat.