Súlyosan sérültek Székelyföld érdekei

A parlamenti választások kapcsán a Székely Nemzeti Tanács a székelyföldi regionális tanácsok létrehozását javasolja az RMDSZ-nek és a Magyar Polgári Pártnak mivel „csak ezek a regionális tanácsok lehetnek illetékesek a Székelyföldre vonatkozó választási program kidolgozásában”, hangsúlyozza az SZNT szerdán kiadott közleménye.

Az SZNT szerint a választói kerületek kialakításánál súlyosan sérültek a Székelyföld érdekei, a demokrácia de mindenek előtt tiszteletben kellett volna tartani a hagyományos széki határokat. A alábbiakban az SZNT közleménye olvasható:

A parlamenti választásokról

Az erdélyi magyar közéletet élénken foglalkoztatja a kérdés: milyen megállapodás fog születni a Magyar Polgári Párt és az RMDSZ között az õszi választásokra vagy az esetleges választási szövetségre vonatkozóan. A százalékokról folyó vitákban túl kevés szó esik a lényegről: arról a jövőképről, amelyért érdemes, amelyért szabad kompromisszumokat kötni. A cél ugyanis nem a parlamenti képviselet, hanem a romániai magyarság önrendelkezése. A bukaresti parlamenti képviseletre olyan mértékben van szükség, amilyen mértékben ezt a célt képes szolgálni. A Székely Nemzeti Tanács Székelyföld autonómiájának közképviseletére jött létre, illetékessége is kizárólag erre tejed ki. Székelyföldnek sajátos regionális érdekei vannak, ezek érvényesítéséről és képviseletéről maguknak, a székelyeknek kell dönteni. Ezért elengedhetetlen, hogy a magyar pártok székelyföldi szervezetei döntsék el, milyen feltételekkel tudnak együttműködni, jelöljék meg azt az elvi keretet, amely ezt az együttműködést lehetővé teszi.

Javasoljuk az RMDSZ-nek és a Magyar Polgári Pártnak, hozzák létre székelyföldi regionális tanácsaikat, és minden Székelyföldre vonatkozó döntést utaljanak ezen regionális tanácsok hatáskörébe, országos szinten pedig szerezzenek érvényt az itt született döntéseknek. Csak ezek a regionális tanácsok lehetnek illetékesek
Székelyföldre vonatkozó választási programot kidolgozni. Elegendő kárt okozott, hogy a választói kerületek kialakításánál súlyosan sérültek Székelyföld érdekei, sérült a demokrácia, hiszen azok kijelölését meg kellett volna előznie egy széleskörű konzultációnak, de mindenekelőtt tiszteletben kellett volna tartani a hagyományos széki határokat.