Súlyos vádak a súlyos vádakra

Súlyos vádak a súlyos vádakra
© Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke
Szinte azonnal reagált az EMNP által a Bihar megyei RMDSZ ellen megfogalmazott vádakra Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) csütörtök délelőtti nagyváradi sajtótájékoztatóján megfogalmazottak okán Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke néhány órával később sajtótájékoztatót hívott össze. Ezen többek között kifejtette, hogy az RMDSZ tíz éve rendez előválasztásokat és az idén rekordszámban, azaz 26 ezren vettek részt Bihar megyében az RMDSZ előválasztásain.

„Az egyetlen olyan politikai szervezet vagyunk az országban, ahol az előválasztásokon a funkcióban lévő jelölteknek nincs semmiféle előnyük a többiekkel szemben. A jövőben is megtartjuk ezt a választási rendszert” – szögezte le Szabó. A politikus elmondta, hogy beszélt annak az Értarcsán elhunyt személynek feleségével, akiről azt feltételezi az EMNP, hogy azért halt meg, mert az RMDSZ megakadályozta őt abban, hogy részt vegyen az előválasztásokon. Az elhunyt felesége azt kérte, hogy hagyják ki a családját a politikai játszmából, állította Szabó Ödön, majd kijelentette: „Tőkés László erkölcstelenségről tesz tanúbizonyságot, amikor egy család tragédiáját belekeveri a politikába. Tőkés László le kell mondjon papi tisztségéről, hiszen egy igazi pap enyhíti, nem pedig növeli a szenvedéseket.” Szabó hozzátette: szeretné, ha a választási kampány a programokról szólna, hozzátéve, hogy ebben a kampányban a szövetségnek az a dolga, hogy ismertesse saját vízióját, nem pedig az, hogy „reagáljunk olyan ember nyilatkozataira, aki a saját családját sem tudja összetartani.”

Cseke nem korrupt

Ezt követően Szabó Ödön idézte Tőkés Lászlónak a Bihari Napló március 21-ik számában megjelent nyilatkozata 3. pontját, mely így szól: „A kompromittáló röpcédulák vonatkozásában sajnálattal kell megállapítanunk, hogy azok terjesztői oktalanul túllőttek a céljukon, amikor a korrupt bihari „négyesfogat” sorába helyezve, Cseke Attila volt egészségügyi minisztert – is – felelőssé tették Raed Arafat „kirúgásáért” – aki egyébként maga cáfolta ezt az állítást. Való igaz, hogy nem méltó a magyar ügyhöz a kiváló Arafat ilyetén belekeverése.” Szabó ennek kapcsán kifejtette: az idézett közlemény idején még az volt a köztudatban, hogy Biró Rozália lesz Nagyvárad RMDSZ-es polgármesterjelöltje, Tőkés László ezért nem nevezte akkor korruptnak Cseke Attilát, miután azonban kiderült, hogy Cseke Attila lesz az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje, máris korrupcióval vádolja meg őt az EP-képviselő. „Ha Tőkés László memóriazavarban szenved, az nem szégyen, kezeltesse magát, de hagyjon fel a politizálással” – fogalmazott Szabó, aki memóriaserkentő gyógyszert ajánlott a volt püspöknek. Megjegyzendő, hogy Tőkés László az ominózus sajtótájékoztatón nem vádolta korrupcióval Cseke Attilát, hanem azt nyilatkozta róla, hogy Kiss Sándor »táskahordozójaként« kezdte politikai karrierjét.

Presszió és hangfelvétel

Arra a kérdésünkre, hogy szerinte mi igaz abból, hogy az RMDSZ Bihar megyében megfélemlíti az embereket, Szabó Ödön azt válaszolta, hogy, a megfélemlített embereknek lehetőségük van az illetékes hatóságokhoz fordulni panaszukkal, majd hozzátette: „Legalább egyetlen egy olyan esetet mutatna fel az EMNP, hogy valaki hivatalos panaszt nyújtott be az RMDSZ ellen.” Ugyanerre reagálva Szabó hangsúlyozta: „Tőkés László először nézzen szét a saját háza táján, nézze meg mit művelt a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben húsz év alatt, hány lelkészt nyomorított meg a nyomásgyakorlásaival, és ha bocsánatot kért tőlük, utána szót emelhet az RMDSZ ellen.”

Azt elismerte a politikus, hogy az előválasztáson magukat jelöltetni kívánó személyek jelölésükhöz egy hangfelvételt is kellett csatoljanak, melyen Istenre esküsznek arról, hogy mást, mint az RMDSZ jelöltjeit, nem támogatják, de mint Szabó hangsúlyozta, ez ellen az eljárás ellen egyetlen jelöltnek sem volt kifogása. A továbbiakban kifejtette, hogy az emberek az egész országban elégedetlenek azzal, hogy politikusok egyik pártból a másikba vándorolnak, éppen ezért nem érti, hogy miért háborodnak fel egyesek azon, ha a Bihar megyei RMDSZ ily módon próbál gátat szabni a politikai vándorlás jelensége ellen. Hangsúlyozta, hogy ez a nyilatkozat jogi következményeket nem von maga után, ez morális felelősséget ró a jelöltekre. Arra a vádra, hogy az RMDSZ a kommunizmusban alkalmazott eszközökkel él, Szabó Ödön így reagált: „én a szakmám szerint történész vagyok: lehet, hogy egyszer kérni fogom, hogy áttanulmányozhassam Tőkés Lászlónak a Volt Titkosszolgálatokat Átvilágító Bizottságnál (CNAS) lévő dossziéját, mert ehhez jogom van. Érdekes dolgokat találnék benne.”

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .