ERDON Helyi hírek

2014.09.30. 15:34

Stratégiai projektről szavaztak

Nagyvárad- Kedd délelőtt a megyeházán rendes havi közgyűlését tartotta a Megyei Tanács képviselő-testülete. Egy, a hegyvidéki sürgősségi ellátás fejlesztését célzó előterjesztésről is szavaztak.

Nagyvárad- Kedd délelőtt a megyeházán rendes havi közgyűlését tartotta a Megyei Tanács képviselő-testülete. Egy, a hegyvidéki sürgősségi ellátás fejlesztését célzó előterjesztésről is szavaztak.Látványosan kezdődött- egy PDL-s és két PP-DD-s tanácstag átült a PSD-frakcióhoz-, de végül unalomba fulladt a kedd délelőtt zajlott rendes havi megyei tanácsülés. Körülbelül húsz perc leforgása alatt „csont nélkül” megszavazták mind a 26 előterjesztést, a monotóniát csupán az utolsó határozattervezetről való voksolás szakította félbe, melynél az egyik liberális önkormányzati képviselő tartózkodott. Ez különben egy stratégiai jelentőségű projektre vonatkozott, mely a 2014-2020 közötti Európai Területi Együttműködés részét képező Románia- Magyarország Határ menti Együttműködési Program keretében valósulna meg. A 15 millió eurós tervezett költségvetésű beruházás célja a hegyi turizmus területeit lefedő sürgősségi orvosi ellátás fenntartható fejlődésének biztosítása, mely azt feltételezi, hogy a balesetek szempontjából fontos egészségügyi pontokat létesítenének például Biharfüreden, Pádison és Menyházán, illetve korszerűsítenék a Susd és a Menyháza közötti útszakaszt.

A közgyűlésen ugyanakkor több településközi személyszállítói engedély különböző vállalkozásoknak való odaítélését is elfogadták, a vonatkozó útvonalak a következőek: Gyapjú- Nagyvárad, Körösszeg- Nagyvárad, Székelyhíd- Nagyvárad, Bihardiószeg- Nagyvárad, Nagyfeketepatak- Keszteg, Rév- Keszteg, Székelyhíd- Nagyvárad, Belényes- Bihardobrosd, Szolnokháza- Margitta, Paptamási- Bors, Baromlak- Margitta, Várasfenes- Belényes, Biharfenyves- Belényes, Brăiţa- Belényes, Vámosláz- Margita, Albis- Nagykágya, Berettyókirályi- Margitta, Albis- Nagykágya, Szalacs- Érmihályfalva, Berettyószéplak- Margitta.

Költségvetés-kiigazítás

Döntöttek még a megyei önkormányzat szakapparátusának módosításáról, valamint arról is, hogy visszavonják a tanács kezelési jogát a diófási pszichiátriai kórház Republicii utca 4. szám alatti ingatlanját illetően annak érdekében, hogy a helyi szociális-egészségügyi központ legyen az adminisztrálás kedvezményezettje.

Emellett a Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó közintézmények, szolgálatok költségvetés-kiigazításáról is döntöttek, negatív vagy pozitív irányba úgy, hogy ezek a többletek és megvonások kiegészítik egymást, vagyis az előirányzott kiadási és bevételi tételeket egyaránt 73,52 ezer lejjel növelték.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!