Súlyos hiba a rendőröket hibáztatni

Alapítványi jutalmazás
Alapítványi jutalmazás
Debrecen – Lehet szidni a rendőröket, anyázni, de a legkevésbé sem ők a felelősek – jelentette ki pénteken Kósa Lajos az őszi eseményekre utalva.

A Debrecen Közbiztonságért Alapítvány rendezvényén, 45 rendőrt, 15 polgárőr, és 10 közterület-felügyelőt jutalmaztak meg egész éves munkájáért.

Debrecen polgármestere életveszélyes folyamatnak nevezte a rendőrség, a politika, és a lakosság mai viszonyát; szavai szerint “nem lehet érteni, mi történik az országban.” Kósa ezzel nyilvánvalóan arra utalt, hogy a rendőrség megítélése a közvélekedésben – a rendőrvezetők, és beosztottjaik által elkövetett szak- és jogszerűtlen intézkedéseknek, valamint egy sor politikusnak “köszönhetően” – romlott a Magyar Televízió székházának ostroma és a későbbi utcai harcok miatt.

A rendőrség az elmúlt tizenhat év alatt komoly presztízsre tett szert, egyértelműen a politikusok hibája, hogy e megbecsültség odavan, s mindent elölről lehet kezdeni. Súlyos hiba a rendőröket hibáztatni azért, hogy ide jutottunk – mondta. Legalább Debrecenben őrizzük meg a józan eszünket – kérte , mutassunk mintát az országnak azzal, hogy a politikusok és a közbiztonság felelősei összefognak, nem pedig egymással szórakoznak. “Sztereotip hülyeség, hogy miért a Kossuth téren lövöldöz a rendőr, miközben Olaszliszkán agyonvernek egy ártatlan embert” – mutatott rá beszédében.

Jelen lenni

Az idén 4,5–5 millió forintból gazdálkodó Debrecen Közbiztonságáért Alapítvány ebben az évben két autóval, ezek szervízelésével, tizenöt számítógéppel, illetve klímaberendezéssel segítette a debreceni rendőrkapitányságot és a városi polgárőrséget – tudtuk meg Vizeli Sándor kuratóriumi titkártól. Mint mondta, az emíltett összeget körülbelül harminc, nem csak debreceni cég adta össze. A gépkocsik egyikét – egy júliusban átadott Ford Tourneo Connect-et – járőrözésre, nagyobb rendezvények biztosításához használják, a másik, egy Volkswagen Caddy, amit a napokban vehet át a rendőrség, a bűnügyi technikusok munkáját segíti majd.

Vizeli nagyon fontosnak nevezte, hogy a debreceni közgyűlés nyáron elfogadta azt a közbiztonsági cselekvési programot, amira alapozva a helyi szervezetek sikerrel pályázhatnak különböző állami forrásoknál. – Emellett a bűnmegelőzés, a felderítés érdekében megszólítjuk a társasházak közös képviselőit és az iskolaigazgatókat is, hiszen jelen kell lennünk ott, ahol a problémák keletkeznek – tette hozzá.
Ra. L.