Sugárzásvédő adatlap

Május 8-ig közvita tárgyát képezi az a határozattervezet, mely szerint ezentúl figyelemmel követik, hogy a pácienseket mennyi sugárzás érte.

Az egészségügyminiszter kezdeményezése szerint ezentúl a páciensek egy űrlapot kapnak majd, melyen a későbbiekben fel lesz tüntetve, hogy a különféle orvosi vizsgálatok alkalmából mikor és mennyi sugárzásnak voltak kitéve. A miniszter szerint fontos, hogy a lakosokat íly módon védjék meg a túl sok sugárzástól, annál is inkább, mert az egészségügyi vizsgálatok jelentik a legfőbb ionizáló sugárzásforrást. Amint dr. Anton Coroianu, a Nukleáris Tevékenységeket Szabályozó Országos Bizottság vezetője kifejtette, a sugárzás a molekulák szintjén károsíthatja a sejteket, s ha a szervezet nem állítja vissza a sejtek egészségét, különféle betegségek jelenhetnek meg. A „legsugárzóbb” a komputertomográf, a hátgerinc röntgenezése ötször, egy fogröntgen pedig tízszer kevésbé „sugarazza be” a szervezetet. A sugárzásmennyiség egyenes arányban csökken a hatóidő csökkenésével, s minél korszerűbb a vizsgálati eszköz, annál kisebb sugármennyiséget juttat a szervezetbe.

Fontos, hogy az egészségügyi személyzet megfelelően informálja majd a lakosságot az adatlap kitöltésének fontosságáról, s az összes egészségügyi intézmény szerepet fog vállalni az adatgyűjtésben és központosításban.