Strauss világa, és ami mögötte van

Strauss világa, és ami mögötte van
Egy merészen rendhagyó zongoraest helyszíne lesz a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ Múzeumterme január 29-én, vasárnap délután 6 órai kezdettel.

Thurzó Zoltán saját Strauss-zongoraátirataival, illetve interaktív előadással indítja útra a Múzeumi hangversenyek idei évadát. Múlt évben kezdte el ezt a hagyományt, amelyet addig sehol sem vállaltak fel a zenei berkekben és ez az esemény lesz ennek a gondolatnak az idei folytatása. Az esemény Budapesten is bemutatkozott januárban (a magyar közszolgálati televízió is rögzítette), és ez után érkezik haza Nagyváradra az interaktív előadás. Az eseményt Thurzó Zoltán zongoraművész, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Püspöksége szervezi közösen.

Bécs és a Strauss família

Thurzó Zoltán pár gondolata a zongorakoncerttel kapcsolatban: „Sebes léptekkel érkezett meg a 2017. esztendő. Újévi koncert zongorán, a leghíresebb művekkel, saját átirataimban. Felteszek egy újabb kérdést: szeretik önök Strausst? Egy hétköznapi kisfiú történetét akarom majd elmondani/eljátszani, aki kitartásával, szorgalmával, víziójával még életében egy képzeletbeli trónra lépett! Ahogy Bécs és a keringő, úgy Bécs és a Strauss família is elválaszthatatlanok egymástól. Nagyon kockázatos dolog saját átiratokat készíteni, mert nem csupán annyi kell, hogy ifj. Johann Strauss műveit átdolgozzák zongorára. Ezeknek az átiratoknak olyanoknak kell lenniük, mint a nagyzenekari Liszt-átiratoknak. Önök nem fognak érzékelni „akusztikus vákuumot” (remélem), mivel a hangszereléseim hasonló palettán mozognak. Rengeteg elemzés, próbálkozás, akusztikai kutatás előz meg egy átiratot, hogy amikor az felcsendül, a lehető legközelebb tudja hozni azt a hatást, amit egy nagyzenekar tud adni ezeknek a műveknek a tolmácsolásakor.”

Egy felejthetetlen utazás

„Bemutatom Strauss világát szóban is, rengeteg érdekességet is megosztva: Strauss, szalonvilág, magyar vonatkozások, történelmi tények, emberi sorsok, mennyire aktuális ma is az élete-életvitele. A XII. századig megyek vissza, de egy hatalmas körrel érinteni fogom ezeket az embereket is, akik, képzeljék el, kapcsolódnak ifj. Johann Strausshoz: André Rieu, Munkácsy Mihály, Nietzsche, Ady Endre, Dohnányi, Wagner, Brahms, Phil Collins, Robin Williams, Széchényi. Felkeltettem az érdeklődésüket? Higgyék el, egy felejthetetlen «utazásban» vehetünk részt együtt. Akik a múltévi előadáson voltak, azok már sejthetik, hogy az idei előadás milyen lesz. Szeretnék mindenkinek átnyújtani egy ajándékot: elmesélni, és előadni mindazt, ami emberi lényünket jellemzi zenében, szóban: a jó oldalunk határtalan színességét. Mindenkit sok szeretettel várok az ingyenes hangversenyre.”