Stratfor – egy hírszerzési magáncég és üzletfelei – HÁTTÉR

A Wikileaks kiszivárogtató portál hétfőn közleményben tájékoztatott arról, hogy közzéteszi a Stratfor amerikai biztonságpolitikai elemzőintézet elektronikus leveleit – több mint ötmillió küldeményt -, amelyeket számítógépes kalózok tulajdonítottak el. A texasi székhelyű intézet elleni hackertámadásra a múlt év végén derült fény.

A teljes nevén Strategic Forecasting Inc. nevű intézményt 1996-ban a texasi Austinban alapította George Friedman amerikai politológus, számos könyv szerzője. Ő a cég elnöke és hírszerzőfőnöke. Holocaust-túlélők gyermekeként Magyarországon született, s még gyermekkorában a család elmenekült a kommunista rendszerből egy ausztriai táboron keresztül az Egyesült Államokba.

Mielőtt a magánszektorba lépett volna, Friedman csaknem húsz évet töltött a tudományos életben, politológiát tanított a Dickinson College-ban. Ez idő alatt rendszeres tájékoztatást nyújtott biztonsági és nemzetvédelmi kérdésekről a fegyveres erők vezetőinek és a nemzetvédelem különböző intézményeinek, fórumainak.

Friedman először politikai filozófiával foglalkozott, a marxizmusra és a nemzetközi konfliktusokra, ez utóbbiakon belül az amerikai-szovjet viszonyra összpontosítva. Tanulmányozta egy amerikai-japán konfliktus lehetőségét is, és társszerzője volt 1991-ben A közelgő háború Japánnal című könyvnek. Ugyancsak szerzője vagy társszerzője volt olyan különböző témákkal foglalkozó műveknek, mint a frankfurti iskola és a hadviselés. Néhány könyvcím: A következő száz év, A következő évtized, Amerika titkos háborúja, A háború jövője.

A Stratfor indulásától kezdve nyújt napi hírszerzési tájékoztatást. Előtérbe akkor került, amikor a NATO 1999-es koszovói offenzívája idején kiadta Koszovói Válságközpontját, amely publicitást kapott a Time magazinban, a Texas Monthlyban és más kiadványokban is. Ám a Stratfor még 1999 vége előtt beindította előfizetős szolgáltatását, és annak révén kínálta elemzéseinek többségét.

A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások idején már működött a cég “breaking news” szolgáltatása, s ingyenesen hozzáférhetővé vált néhány figyelemreméltó elemzés az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a Bush-kormányzat várható lépéseiről. Azóta olyan neves médiaszervezetek idézték tekintélyként stratégiai és taktikai hírszerzési ügyekben, mint a CNN, a Bloomberg, az Associated Press, a Reuters, a The New York Times és a BBC. Amerika vezető pénzügyi hetilapja, a Barron,s magazin egy helyütt “árnyék-CIA-nak” nevezte.

A Stratfor előfizetői listája bizalmas, hirdetői listáján a leggazdagabb amerikai cégeket felsoroló Fortune 500-ban szereplő vállalatok és nemzetközi kormányhivatalok is helyet kapnak. Az Operation AntiSec hackercsoport tavaly december 24-én azt állította, hogy sikerült közzétennie ezeket, a Stratfor viszont azt hangoztatta, hogy az ügyféllistákhoz nem sikerült hozzájutniuk a hackereknek, csak az új előfizetők listáját szerezték meg.

Ugyancsak december 24-ei hír szerint az Anonymous hackercsoport tagjai elloptak e-maileket és hitelkártyaadatokat a Stratfor honlapjáról. A cég weboldalán megmaradt egyetlen oldal azt közölte, hogy “a webhelyen jelenleg karbantartási munkálatok folynak, kérjük, látogasson vissza később”. A hackerek azt mondták, hogy megszerezték a cég ügyféllistáját, és lopott hitelkártyaadatokkal adományokat juttattak el jótékonysági szervezeteknek, így a Vöröskeresztnek, a Save the Childrennek és a CARE-nek.

A hackerek azt állították, hogy több mint 200 gigabyte-nyi adatot szereztek meg. Mint mondták, a Stratfornak “ötletei sincsenek … az adatbázis biztonságát illetően”. A jelszavakat nem titkosították, és sok jelszó egyszerűen a vállalat neve volt, ami Zoe Fox CNN-riporter szavai szerint “zavarba ejtő hiba egy biztonságra szakosodott cégnél”.

 

http://www.tabletmag.com/news-and-politics/25811/mcstrategy

http://www.stratfor.com/