Stoltenberg: Az egyre kiszámíthatatlanabb biztonsági környezetben Románia hozzájárulása a NATO erőfeszítéseihez kiemelt fontosságú

Stoltenberg: Az egyre kiszámíthatatlanabb biztonsági környezetben Románia hozzájárulása a NATO erőfeszítéseihez kiemelt fontosságú
Az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete (NATO) alkalmazkodik az eddigieknél kiszámíthatatlanabb, sokkal összetettebb biztonsági környezethez, és e tekintetben Romániára jelentős szerep hárul – nyilatkozta csütörtökön Bukarestben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A Klaus Iohannis államfővel tartott közös sajtóértekezleten Jens Stoltenberg megköszönte az elnöknek, hogy Románia erősen elkötelezett a NATO, a transzatlanti térség biztonsága, a transzatlanti együttműködés megerősítése mellett.

A NATO-főtitkár kiemelte, Románia idén ünnepli az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozásának 15. évfordulóját, és méltányolta a román katonák részvételét a külföldi NATO-missziókban. Beszélt továbbá a Romániába telepített rakétavédelmi rendszerről és a Craiován megalakított nemzetközi NATO-dandárról, hangsúlyozta a védelmi befektetések fontosságát, és üdvözölte, hogy Románia idén is védelmi célokra fordítja bruttó hazai terméke 2 százalékát. “Mindezek a NATO-t erősebbé, Romániát pedig biztonságosabbá teszik. Ugyanakkor gratulálok Önöknek az első EU-elnökséghez, és köszönöm, hogy Románia prioritásként kezeli ezt az együttműködést” – fogalmazott.

Stoltenberg ugyanakkor hangsúlyozta, a védelmi képességek erősítésére tett erőfeszítések terén az EU-nak nem versenyeznie kell a NATO-val, hanem ki kell egészítenie annak tevékenységét, az európai biztonság alapköve ugyanis a NATO marad.

A NATO-főtitkár részt vett szerda este az EU-tagországok védelmi minisztereinek Bukarestben zajló informális találkozóján, majd csütörtök reggel Klaus Iohannis államfő fogadta a Cotroceni-palotában.

www.agerpres.ro