Őstermelők kontra hipermárketek

Szatmárnémeti – Az útóbbi években gombamódon szaporodnak városunkban a hipermárketek. Az őstermelők pedig, nem vehetik fel a versenyt azok alacsony áraival.

Szatmárnémetiben több élelmiszerpiac is működik, ahol az őstermelők eladhatják az saját kezüleg termelt zöldséget, gyümölcsöt. Nem újkeletű probléma viszont, hogy, szemmel láthatóan elég kevés a vásárló, ennek magyarázata pedig, hogy a megyeszékhelyen — csak úgy, mint a többi nagyvárosban — egyre több hipermárket épül, ami csak úgy ontja magából a külföldről szállított zöldséget, gyümölcsöt, ráadásul meglehetősen alacsony áron.

„Kérdés, hogy az a gyümölcs, zöldség, amelyik több napon át, több száz kilómétert utazott, hogy lehet olyan friss, mint az, amit a reggel szedtem a kertből? Ráadásul, olcsó.” — mondta felháborodottan az egyik őstermelő.

Érthető, hogy aki saját gazdaságában termeli meg a portékáját, nem csökketheti a végtelenségig az árat, hiszen akkor nem csak hogy nyeresége nem lenne, de lehet, hogy még a szállítás, illetve a piaci standért fizetett bérleti díj sem térülne meg.