Startol a roncsautóprogram

Startol a roncsautóprogram
Csütörtökön indul a roncsautó- és a roncsautó plusz program a természetes és jogi személyeknek egyaránt – nyilatkozta Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.

A miniszter megerősítette, hogy 2017-ben 180 millió lejt szán a tárca a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott roncsautóprogramra és 45 millió lejt a roncsautó plusz programra.

A roncsautó plusz programban azok, akik elektromos autót kívánnak vásárolni, 10.000 euró támogatásban részesülnek és akárcsak az elmúlt két évben, idén is 6.500 lejes értékjegy jár a lecserélt használt autókért.

‘Az idei program újdonsága, hogy azok, akik a roncsautó plusz programban elektromos autót kívánnak vásárolni és otthon van egy nyolc évnél idősebb autójuk, nem kell feltétlenül leadniuk azt, a 10.000 eurós támogatás mindenképpen jár. Ha azonban mégis úgy döntenek, hogy leadják régi járgányukat, akkor a 6.500 lejes értékjegyet hozzáadhatják a 10.000 eurós támogatáshoz és úgy vásárolhatnak elektromos gépkocsit’ – magyarázta a tárcavezető. Hozzátette: azok, akik hibridautót vásárolnak, 4.500 eurós támogatásban részesülnek, amelyhez szintén hozzátehető egy nyolc évnél idősebb autó esetleges leadásából származó 6.500 lejes értékjegy.

A pályázati kiírás újdonsága, hogy a káros anyag kibocsátás függvényében küszöböket ír elő a megvásárolandó gépkocsikat illetően: 2017-ben legtöbb 130 g/km-es, 2018-ban legtöbb 120 g/km-es, 2019-ben pedig legtöbb 110 g/km-es széndioxid-kibocsátású autót lehet vásárolni az értékjegy felhasználásával.

www.agerpres.ro