Stand by-ban van a kórházügy

Stand by-ban van a kórházügy
Még legalább egy évig nem mozdul előre a Nagyváradon a magyar kormánytámogatásból megvalósítandó református egyházi kórház ügye.


Csütörtökön a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nagyváradi székhelyén kérdeztük Csűry István püspököt és Forró László püspökhelyettest arról, hogy áll a püspökség által magyar kormánytámogatásból építendő egyházi fenntartású kórház ügye. Csűry István elöljáróban elmondta, hogy az egyházkerületnek sikerült több jelentős dolgot megvalósítania az elmúlt időszakban, ezek között említette példaként a tamásváraljai egyházi ökológiai centrum felépítését, valamint a püspöki székháznak a megépítését (melyet egyébként április 17-én avatnak fel), viszont az előzetes elképzelésekkel szemben nem sikerült letenni a nagyváradi kórház alapkövét. Forró László püspökhelyettes bejelentette, hogy a jövő héten fogadja majd őt Rétvári Bence parlamenti államtitkár, aki a kórházépítési projektről kíván tájékozódni. Forró László elmondta, hogy korábban a magyar kormány már jelezte az egyházkerületnek azt, hogy legalább még egy évig nem történhet előrelépés a váradi kórház építése ügyében, a migránsválság ugyanis felülírta Magyarország korábbi terveit, de az a tény, hogy egy államtitkár tájékozódni akar az ügyben, szerinte azt jelzi, hogy a magyar kormány nem tett le arról a szándékáról, hogy segítse az egyházkerületet e tervének megvalósításában. A püspökhelyettes hozzátette, hogy a közeljövőben tartja közgyűlését a Magyar Körházszövetség, amely a határon túli térségek egészségügyi helyzetéről szóló jelentéseket is vár. A Partiumra vonatkozó jelentést Bradács Alíz, a margittai kórház igazgatója fogja elvégezni, és ennek a jelentésnek az egyik leglényegesebb konklúziója az lesz, hogy a Partiumban szükség van egy olyan kórházra, amely magyar orvosokat foglalkoztat, és ahova a páciensek magyar nyelven fordulhatnak panaszaikkal.

Egyeztetések

Forró László elárulta azt is, hogy korábban egyeztetéseket folytatott Tar Gyöngyivel, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjével, és a felek egymás támogatásáról biztosították egymást, vagyis a közigazgatóság támogatni fogja egy nagyváradi kórház megvalósítását, míg a Királyhágómelléki Református Egyházkerület a közigazgatóságot fogja támogatni abban, hogy a Gyimesekben létrejöjjön egy sürgősségi ellátó központ, amire az ott élőknek égető szüksége lenne.

Pap István