Stahl Krisztina: „Kitettek magukért a kínaiak!”

Stahl Krisztina: „Kitettek magukért a kínaiak!”
A sportolók izgulnak, a Pekinge kiküldött sportújságírók pedig kritizálnak. Így foglalható össze az augusztus 8–án kezdődő olimpia előkészülete. Stahl Kriszina szerint minden rendben van.

Szerencsésen megérkezett Pekingbe a román küldöttség, a sportolók pedig elfoglalták helyüket az olimpiai faluba. „Kitettek magukért a kínaiak – mondta az érkezés után Stahl Krisztina tőrvívó, az egyedüli szatmári olimpiai résztvevő. – Minden nagyon jól meg szervezve. Érdekes, modern a falu, még nem láttuk az egészet. Van internet centrum, játék központ, billiárd, tenisz, uszóda, tornaterem, koncert– és tánc helyiség; egyszóval: nagyszerű” – folytatta Stahl.

A korszerű falu megépítése mellett a rendezők nagy hangsúlyt fektettek a sajtóközpontra is. Azonban a szervezők cenzurázzák az internetes elérhetőségeket. Az ötkarikás médiaközpontba telepített számítógépekről nem lehet elérni többek között a nemzetközi emberjogi szervezetek, a száműzetésben élő tibetiek vagy a Falunkung (Falon Gong) meditációs mozgalom honlapjait továbbá egyéb Kínát bíráló portálokat.

Heves tiltakozás fogadta a Kínában dolgozó külföldi tudósítók részéről, hogy a pekingi olimpia szervezőbizottsága (BOCOG) a korábbi ígéretek ellenére mégsem biztosít szabad internethasználatot az újságírók számára.

„Ez a kontroll ellentmond a BOCOG és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi ígéretének, miszerint a korábbi játékokhoz hasonlóan itt is szabadon dolgozhatunk. Több ezer sajtós érzékeli most azt a cenzúrát, amelyet a helybéli kollégáknak mindennap el kell viselniük” – olvasható a tudósítók szervezetének (FCCC) állásfoglalásában. Az FCCC egyszersmind felszólította a szervezőket, hogy függesszék fel a korlátozásokat.

Több ország olimpiai bizottsága továbbá aggodalmát fejtette ki a levegő minősége miatt. A japán és amerikai sportolók például a szájukat és orrukat eltakaró védőmaszkot használnak. A NOB vezérigazgatója azonban csekély jelentőséget tulajdonít a pekingi levegőminőséggel kapcsolatos aggodalmaknak. Gilbert Felli kedden bejelentette: kicsi az esélye annak, hogy emiatt változtassanak majd a versenyek időpontján. Szerinte a kínai főváros levegőjének minősége jobb, mint amire az emberek gondolnak. Az állóképességet igénylő versenyszámok időpontjának esetleges átütemezésével kapcsolatban pedig elmondta, hogy már nem tartják szükségesnek a változtatást.

Az elmúlt héten Pekingben több napon át párás, ködös volt az időjárás.