ERDON Helyi hírek

2008.12.16. 10:33

Pokoli történetek - mennyei történetek együttérzésről és változásról

<p>Szatmár megye - Tűz és víz együtt, hogy a megindító történetek segítsenek megérteni saját szükségeink és a világ sokféle nyomorúsága közötti különbséget. Szerepünket át kell értékelni: túlélni akarjuk csupán a változást vagy aktívan részt vállalunk a változtatásban.</p>

A szatmárnémeti Magyar Baptista Gyülekezet imatermében tartotta meg már több mint kétszáz előadást megért, nyílt párbeszédét Vujity Tvrtko, az ismert kereskedelmi tévés riporter és Szenczy Sándor baptista tiszteletes, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője hétfő este.

Saját bevallásuk szerint is valóban tűz és víz közös, egyidejű jelenléte kell ahhoz, hogy a világban jelen lévő, bénító ellentmondások ellenére tenni lehessen azért, hogy a szemet-szívet kápráztató sztárolás helyére érkezzen egy kis fény az árnyékos oldalról. Csak így lehet elérni azt, hogy ne legyen az a benyomásunk, hogy mások mindent megtettek azért, hogy jobb világ legyen, nekünk pedig nem marad más, csak csodálni őket. Az álomszép sorsok csak arra alkalmasak, hogy elaltassák azt a kevés tettrekészséget is, amit a fogyasztói társadalom még meghagyott bennünk.

Vujity Tvrtko elmondta, hogy történeteiknek erős vége van, hogy erőt, hitet adjon. Rá kell jönnünk arra, hogy nem nekünk a legrosszabb. Hétköznapi hősőket keres, hogy bátorságot adjon történetük, vállalni a tevőleges jelenlétet a változtatás mindannyiunkra váró munkájában.

Szenczy Sándor elmondta, hogy a szeretetszolgálat megalapításakor és azóta is két bibliai történet üzenete vezérli. A kevésből sokakat megvendégelő Jézus története azt jelenti, nem lehet kevés az, amit adhatsz, tehetsz. Péter vizenjárásának története pedig arra biztatja, hogy bátran ki kell lépni a bárkából, a lehetetlennek tűnő feladatok is megoldhatóak.

Lebilincselő módon adták át a szót egymásnak történeteikkel és sok humorral átitatott beszámolójukkal, minden típusú érdeklődő kíváncsiságát kielégítendő.

A kérdések is erről tanuskodtak. Volt akit az érdekelt, a megélt dolgok vezettek-e hitbeli döntésekhez, mást az érdekelt, hogy a megrázó események mennyire feldolgozhatóak. Volt, akit a horvát magyarunk identitás-tudata érdekelt és ífjú, akit a jövő esélyei érdekeltek a média világában.

A kérdésekre mindketten válaszoltak, még ha nem is szólt úgy az érdeklődés. Megtudhattuk, hogy sok hit és ima kell, mert személyesen is megélik, hogy gyűlölni való dolgok történnek velük, amelyen túllépve kell folytatni, reményt vinni oda, ahol nem csak a segélyekre van szükség.

A meghirdetett gyűjtés és könnyvvásár sikeres volt, a dedikációt, fotót kérők sora is hosszú volt. Van érdeklődés tehát a pokolról és menyországról szóló történetek iránt egyaránt. De nem hallgathatjuk el, hogy a cél az is volt, hogy előkerüljenek azok, akiket nem csak a pódium és karrier érdekel, hanem adományokkal és személyes odaszánással és készek szolgálni a változásért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!