Stabil Várad gazdasága

Stabil Várad gazdasága
A Fitch Rating nemzetközi hitelminősítő intézet legutóbbi, július 3-i minősítésekor nem változtatott Nagyvárad besorolásán, ami azt jelenti, hogy a hosszú távú valutakölcsön BBB-, a hosszú távú lejhitel szintén BBB-, a rövid távú valutahitel pedig F3 minősítést kapott, a hosszú távú perspektíva pedig stabil.

Ezek az adatok ugyanakkor azt tükrözik, hogy a gazdaság és a politikai struktúra stabil, a városi költségvetés teljesítménye 2016-ig javulni fog, a köztartózások szintje nem fogja meghaladni a kockázati értékelés mutatók által előírt szintet, a GDP pedig mérsékelten növekedni fog az idén.

A jelentésben emellett az is benne van, hogy Váradot alapvetően konzervatív törvénykezéssel kormányozzák, a 2012 júniusában újraválasztott polgármester pedig stabil, kétharmados többséget tudhat maga mögött, ráadásul a koalíció pártszíne azonos Románia kormányéval. A köztartozás tavaly közel 13 százalékkal emelkedett, az önkormányzat 14,4 millió lej értékű kormányhitelt vett fel, és újabb 40 millió lej értékű hitelt szándékozik felvenni az európai uniós projektek finanszírozása érdekében. Figyelembe véve, hogy az adósságszolgálat értéke megközelíti a 37 millió lejt, 2013 végére a köztartozás elérheti a 309 millió lejt.