Ősszel várható a Romtelecom tőzsdei bevezetése

A kormány szerdán döntött arról, hogy a Távközlési és Informatikai Minisztérium még az idén elindíthatja a Romtelecom RT. állami tulajdonban levő részvényeinek tőzsdei bevezetését.

„Figyelembe véve a befektetők érdeklődését a közép- és kelet-európai országok IT&C vállalatai iránt, úgy gondoljuk, itt az ideje, hogy a Romtelecom részvényei a tőzsdére kerüljenek. Reméljük, hogy őszig a bevezetési folyamatot befejezzük. A kormány fontosnak tartja, hogy sikeres legyen az IPO (Initial Public Offering –tőzsdei bevezetéssel egybekötött elsődleges kibocsátás), mert ennek hatása jelentős lehet a gazdaság számára. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Romániában a távközlési piac váltja ki a legnagyobb érdeklődést a befektetők körében” – jelentette ki Borbély Károly távközlési és informatikai miniszter.

 A február 27-én elfogadott határozat szerint a Romtelecom RT. állja a Távközlési és Informatikai Minisztérium által megbízott ügyvédi iroda költségeit, amely segít a  tanácsadó cég kiválasztásában. A konzultáns cégnek hat hónap áll a rendelkezésére, hogy felkészítse a Romtelecomot a tőzsdei bevezetésre. Egy IPO előkészítése általában 4-6 hónapot vesz igénybe.

„Tehát leghamarabb októberre várható, hogy a Romtelecom részvényei tőzsdére kerülnek. A konzultáns cég majd javasolja, a piac mozgásának megfelelően, a kibocsátott részvények százalékát. Eddig a Merrill Lynch, Deutsche Bank, ING-UBS, BNP Paribas, City Bank és az Erste Bank jelezte szándékát, hogy felkészítené a Romtelecomot a tőzsdei kibocsátásra” – tájékoztatott Borbély Károly.

Ami a konzultáns cég, az eladott részvények után járó, százalékban meghatározott jutalékát illeti, azt a Távközlési és Informatikai Minisztérium magánosításra elkülönített költségvetéséből finanszírozzák.

Jelenleg a Romtelecom részvénycsomagjának 45,99 százaléka a román állam tulajdonában van, a Távközlési és Informatikai Minisztériumon keresztül. A többségi tulajdonos 54,01 százalékkal az OTE görög távközlési cég. A Romtelecom magánosításának utolsó lépésének számít a tőzsdei bevezetés, a részvényeket egy külföldi és/vagy bukaresti tőzsdére tervezik bevezetni.