Összefogással nagyobb az esély

Összefogással nagyobb az esély
Debrecen–Nagyvárad urbanisztikai aglomeráció címen két éve egy közvéleménykutatást is magába foglaló projektet indítottak el. Részleges eredményeit Biró Rozália alpolgármester ismertette.

Két közeli település, Debrecen és Nagyvárad állami egyetemei egy közös projektben vesznek részt, amelynek az a célja, hogy felmérjék a közös lehetőségeket. Ugyanis mindkét városnak valamivel több mint 200 ezer lakosa van és a Világbank adatai szerint az ilyen települések 10–30 millió eurót képesek különböző pályázatokon elnyerni, miközben 500 ezer lakos esetében már akár 100 millió eueróra is számíthatnak. Tehát összefogással nagyobb eredményeket érhetnek el. Az alpolgármester szerint Európában már léteznek hasonló urbanisztikai aglomerációs övezetek.

Az első közös megbeszéléseket 2006 őszén tartották, akkor állapították meg a projekt lépcsőfokait is, úgymint a közvélemény fogékonnyá tételét, a hatástanulmány elkésztítését, a 2008–2009 közötti stratégia kidolgozását, e stratégia alkalmazását immár 600 ezer fős lakosságra átszámítva 2009–2013 között, majd ugyanez 700 ezer lakosra 2014–2020 között. Közös stratégiát lehet kidolgozni a turizmus, a nevelés, a kulturális élet, illetve a szolgáltatás terén – vélekedett Biró Rozália.

Felmérés

Nagyon hasznos következtetéseket lehet levonni a 2007-ben elvégzett közvéleménykutatás eredményeiből. A megkérdezettek a két város egyetemistái, 25 év feletti lakosai voltak. A váradiak 52,5 százaléka, a debreceniek 35 százaléka járt előző évben a másik városban. A váradiak 33,3 százaléka személygépkocsival utazott, a legtöbben csak egyszer egy évben. A váradiak 13,8 százaléka az utazás céljául a turizmus jelölte meg, a debreceniek 15 százaléka a vásárlást. A szolgáltató ipart a megkérdezettek 72,1 százaléka találta fontosnak Debrecenben, Váradon viszont csak 34 százalék. A turizmusra Debrecenben 52,5 százalék szavazott, a váradiak csak 32,4 százalékban, miközben Biró Rozália szerint nálunk több a látnivaló. Számos más kérdést után végkövetkeztetésként megkérdezték: látnak-e lehetőséget a közös jövőben. Érdekes módon a váradiak 66 százaléka válaszolt pozitíven erre, a debrecenieknek csak 51,7 százaléka.

Péter I. Zoltán