Összeért múlt s jelen Szentjobbon

Összeért múlt s jelen Szentjobbon
Bihar megye – Szombaton Hegyköszentimrén ér véget a Szent Imre Millinniumi emléktúra, de a huszárok péntek délután még Szentjobbon ünnepeltek.

A Székelyföldről indult emléktúra 16.-ik, utolsó táborhelye volt Szentjobb, ahol tegnap került sor az I. Partiumi Huszártalálkozóra. A programban volt „katonai főzőverseny” helyett disznótorossal várták a vendéglátók a szentegyházi, kápolnásfalusi, szovátai, székelyudvarhelyi, marossárpataki, ópusztaszeri és álmosdi huszárokat, illetve hagyományörzőket. A római katolikus templom előtt Tempfli József püspök és Zatykó István polgármester fogadta kora délután a csoportok tisztelgését, majd a püspök celebrált ünnepi szentmisét. Szentbeszédében SzentIstván méltatta, aki az ország érdekeit figyelembe véve uralkodott, s ebben a szellemben nevelte Imre herceget is.

A történelem árnyékában

Az ünneplők ezután a község széli Nyulas erdő felé indultak, melynek szélén a püspök kopjafát szentelt a Szent Imre Millennium tiszteletére egy közel 400 éves tölgy árnyékában. Ez az erdő összeér a Hegyközszentimre határában lévő erdővel, így kapcsolódik össze a két ünnepi helyszín, indokolt Zatykó István, ugynakkor a történelem-látott famatuzsálem mellett egy kis tölgycsemetét is ültettek, ezzel szimbolizálva a múlt mellett a jövőt. Az ünnepség végén Csontos János magyarországi képviselő, az emléktúra vezetője mondott köszönetet mindenkinek, aki abban részt vett, vagy valamilyen formában támogatta azt. A Szent Imre Milleniumi emléktúra ma este Hegyközszentimrén ér véget, stílusosan, az István, a király rockoperának a Kabai Nyári Színház általi, ingyenesen megtekinthető előadásával.

Rencz Csaba