Sporttal, szóval a tiszta lélekért

Sporttal, szóval a tiszta lélekért

Nagyszalonta – Kétnapos, minden korosztályt megmozgató akció zajlott Nagyszalontán a dohányzás elleni világnap apropóján.

A szervezők, a Bihar megyei Drogellenes Megelőző és Tanácsadó Központ, valamint Nagyszalonta Polgármesteri Hivatalának hasonló tevékenységgel megbízott szakosztálya igyekeztek változatos programok során hirdetni a függőségek nélküli életvitel fontosságát. Az akció keretében elsőként sportrendezvényeken néztek farkasszemet egymással a város iskolásai. A Sándor Péter Sportcsarnokban először az Arany János Főgimnázium kosarasai léptek pályára a Mezőgazdasági Líceum, majd az Arany János Általános Iskola csapatai ellen, s nem is akármilyen eredménnyel, hiszen mindkét meccset győzelemmel zárták.

Nagy „csaták”

A sportnap fénypontja következet ezután, amikor a város tanácsosokból, tanárokból, rendőrökből és hivatalnokokból álló futballcsapata szállt harcba a Nagyváradról érkező, egykori válogatott focistákat felsorakoztató gárdával. Utóbbiakat maga Jenei Imre edző kísérte el a hajdúvárosba, csapatában többek között Selymes Tibor, Zare, Cigan, Vasadi, Mihalcea sorakozott fel Török László polgármester csapata ellen. A félidőben még döntetlen volt az állás, a mérkőzés végére azonban a profik saját javukra fordították a gólarányt. A nap harmadik részében a már felsorolt három iskola focistái mérték össze tudásukat, itt a főgimnázium legyőzte az általános iskolás csapatot, azonban a Mezőgazdasági Líceummal szemben – tizenegyesekkel – elvesztette a mérkőzést.

Kerekasztal-megbeszélés

A meccsek idején a sportcsarnokban a diákok által készített drog, alkohol és dohányzásellenes plakátok sorakoztak, mintegy előre vetítve a másnapi kerekasztal-megbeszélést. Ez utóbbi során először a város diákserege hallhatta a káros szenvedélyekről szóló elrettentő adatokat, majd Nagyszalonta elöljárói, egyházi és intézményvezetői értesülhettek egy nemrég elvégzett felmérés adatairól. A kérdőívre adott válaszokból kiderült, hogy a diákság 9–10 százalékát már kínálták a drogok valamilyen fajtájával, és a válaszolók szerint a fiatalok legalább negyven százaléka ki is próbálta már a mesterséges kábulatot. Ez az elgondolkodtató felmérés indokolja igazán, hogy a múlt hetihez hasonló rendezvényeket szervezzenek jövőben is, hiszen – s ebben minden jelenlévő egyetértett – a drogokkal, alkohollal, cigarettával kapcsolatos gondokat könnyebb megelőzni, mint kezelni, amikor már elharapódzik a fiatal lakosság köreiben.

 

C. Patócs Júlia