ERDON Helyi hírek

2010.04.29. 09:34

Egy világhírű művésznő Váradon

<p>Nagyvárad - A Varadinum rendezvénysorozat keretében lépett fel szerda este a váradi Filharmóniában Tokody Ilona világhírű operénekesnő.</p>

A rendkívül igényes zenei élményt a Nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség szervezésének köszönhetik a váradiak, ugyanis az ő meghívásukat fogadva el lépett szerdán a helyi publikum elé Tokody Ilona. Az este hét órakor kezdődő rendezvényen először Mátyás Attila evangélikus lelkész, az est szervezője köszöntötte mindazokat, akik valamilyen formában kivették a részüket az esemény megszervezéséből, majd a művésznő pályáját méltatta röviden. Tokody Ilona három évtizedes művészi pályája során fellépett a világ leghíresebb operaszínpadain a milánói Scalatól a New-yorki Metropolitan Operaig, elénekelte az operairodalom leghíresebb női szerepeit. Művészi előadói képességeinek rangját jelzi, hogy pályája során fellépett mindhárom nagy tenorral, Pavarottival, Domingoval és Carrerassal is.

Népszerű művek

A művésznő ezen életúthoz méltó koncertet adott a Nagyváradi Filharmóniában Muskát András és Laborfalvi Soós Béla operaénekesek társaságában, Harazdy Miklós karmester zongorakíséretével. A műsort a művésznő csoportokba osztotta: az első blokkban Gluck, Giordani és Handel operáiból csendült fel egy-egy-ária. A következőkben magyar művek szólaltak meg. Kodály Háry Jánosából a Szegény vagyok ária, majd egy Sugár Rezső dal után ismét a Háry Jánosból hangzott el a népszerű Tiszán innen, Dunán túl énekszám, melyet duóban énekelt Tokody Ilona és Laborfalvi Soós Béla. A következő csokorban Erkel Ferenc Bánk Bán című operájának részletei hangzottak el, jelesül Bánk híres Hazám, hazám áriája a II. felvonásból Muskát András előadásában, majd Bánk és Tiborc kettőse a két férfiénekes tolmácsolásában. Tokody Ilona két Bartók Béla népdalfeldolgozást énekelt - mint felvezetőjében fogalmazott, annak tiszteletére, hogy az idén ő kapta a Bartók-Pásztory Ditta Díjat. Ebben a blokkban Bánk és Melinda kettőse csendült fel utolsóként Tokody Ilona és Muskát András előadásában. Az utolsó részben Kacsóh Pongrácz dalművek részletei, valamint az ún. Sárdy dal szólalt meg, végezetül pedig Kodály népdalfeldolgozása, az A csitári hegyek alatt kezdetű népdalt szólaltatták meg trióban. A művészek fellépését szinte folyamatosan vastaps kísérte, az utolsó felcsendülő kompozíció után felállva ünnepelte a közönség a művészeket. Ráadásként Tokody Ilona Laura áriáját énekelte Puccini Gianni Schicchi című operájából. Az est a Székely Himnusz közös eléneklésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!