Spóroljanak az iskolák, fejlődjenek a kórházak

Spóroljanak az iskolák, fejlődjenek a kórházak
Több fontos határozat-tervezetet fogadott el keddi rendkívüli ülésén a nagyváradi helyi tanács. Ezek egyike a tanintézmények működési költségeinek a finanszírozását, a másik a megyei, ezen belül a nagyváradi egészségügyi rendszert érinti.

A nagyváradi önkormányzat be akarja vonni a helyi iskolákat is a költségmegtakarításba, ezért a tanintézmények működési költségeinek a kezelését ettől a tanévtől rábízza magukra az iskolákra. Az erről szóló határozattervezetet egyhangúlag megszavazta tegnap a helyi tanács. Mint azt Ilie Bolojan polgármester a tanácsülés előtti sajtótájékoztatóján kifejtette, az iskolák bérköltségeit, valamint a működési költségek egy részét az állami költségvetésből finanszírozzák, de mivel ez utóbbi kiadásokra nem elegendő a központból kapott pénz, ezért a működési költségek hiányzó részét az önkormányzatoknak kell kipótolniuk. Bolojan kifejtette, ennek a finanszírozási rendszernek a bevezetésekor, 2012-ben, a nagyváradi önkormányzat ötmillió lejt fizetett ki erre a célra, ezt a költséget sikerült az évek során lefaragni hárommillió lejre. A városvezetés azonban úgy véli, hogy még mindig van mit spórolni ezeken a költségeken, ezért is akarja közvetlenül érdekeltté tenni a tanintézményeket a spórolásban, ugyanis Bolojan álláspontja szerint eddig az iskolaigazgatók és adminisztrátorok nem foglalkoztak azzal, hogy mekkora a tanintézmény közköltsége. Bolojan elmondta: Nagyvárad 45 iskolája közül tizenötnek van megtakarítása, a többi viszont deficittel küzd. Ezért döntött úgy a város, hogy idén októbertől decentralizálják ezt a feladatot, és októbertől a közmű-költségeket, a kisebb javítási költségeket az iskoláknak maguknak kell kezelniük, és a polgármesteri hivatal csak a nagyobb javításokat és a beruházásokat finanszírozza. Bolojan kifejtette, hogy a szükséges összegeket továbbra is kiutalják az iskoláknak, de figyelni fogják azt, hogy melyik tanintézmény fog spórolni, és melyik nem. A takarékos iskolák a megtakarított pénzt beruházásokra, fejlesztésekre fordíthatják majd, viszont azoknak az iskoláknak az esetében, amelyek egy év múlva is meghaladják a meghatározott költségvetést, akkor az önkormányzat a tanfelügyelőséghez fordul majd azt kérve, hogy váltsa le a spórolni képtelen iskolaigazgatókat. A polgármester hangsúlyozta: „minden megspórolt pénzt beruházásokra fordítunk. Jövőre az összes internátust felújítjuk. A Traian Vuia iskola internátusa tavaszra kész lesz, ezen az őszön felszereljük a Partenie Cosma iskola és felújítjuk a Transilvania iskola internátusát” – fogalmazott. A városvezető hangsúlyozta, hogy az összes iskolát felújítják, amelyik erre rászorul, többek között a Szacsvay iskolát és az Eminescu Főgimnáziumot említette példaként. Aláhúzta, hogy évente mintegy egymillió eurónyi összeget fektet majd be a város az iskolák felújításába.

Egészségügyi projek

A tegnapi helyi tanácsülésen fogadták el egyébként egyhangúan azt a határozatjavaslatot, mely kimondja, hogy Nagyvárad is részt vesz a Bihar Megyei Tanács által kidolgozott, a Bihar megyei egészségügyi rendszer fejlesztésére vonatkozó stratégiai projektben amelyet a Románia-Magyarország finanszírozási programhoz nyújtanak be. Ennek kapcsán Ilie Bolojan elárulta, hogy Pásztor Sándorral, a Bihar Megyei Tanács elnökével folytatott tárgyalások nyomán megegyeztek abban, hogy a váradi önkormányzat nem nyújt be konkurens stratégiai pályázatokat, ezzel is növelve annak esélyét, hogy az említett egészségügy-fejlesztési projekt megkapja a finanszírozást.

Telemedicina

A stratégiai projekt részleteit Gheorghe Carp, a nagyváradi megyei kórház igazgatója ismertette. Ennek egyik eleme a pádisi és a biharfüredi hegyi mentő szolgálat, valamint a SMURD gyorsmentő szolgálat fejlesztése volt, második etapban pedig a Bihar megyei egészségügyi ellátás fejlesztése következik. A stratégiai projekt keretében a belényesi, a margittai, a nagyszalontai, az élesdi és a nagyváradi városi kórház kapnak egy-egy digitális radiológiai berendezést és egy-egy ekográfot, és mindezeket telemedicina rendszerben összekötik, aminek az lesz az előnye, hogy bármelyik kórházban is jelentkezik a páciens, a diagnózist akkor is meg lehet állapítani, ha az ottani szakorvos nincs jelen. A telemedicina rendszer központja ugyanis a nagyváradi megyei kórházban lesz, ahol mindig lesz egy szakorvos, aki felállítja a diagnózist, és egyben azt is megállapítja, hogy a páciensek közül kiket kell behívni Nagyváradra, és kik azok, akik a vidéki kórházakban is megfelelő ellátást kaphatnak.

Onkológia

A stratégiai projekt keretében komoly fejlesztést eszközölnek a váradi onkológia központban: érkezik ide ugyanis ultramodern berendezés, amellyel nagyon precíz diagnózisokat lehet majd felállítani, továbbá beszereznek egy embolizációs gyógyászati eszközt is, ezzel a berendezéssel el lehet majd zárni a tumort tápláló ereket, aminek nyomán maga a tumor visszahúzódik. Mint Carp kiemelte, ilyen berendezés az országban csak a bukaresti Fundeni kórházban van, de az sem ilyen modern, mint az, amelyik Nagyváradra érkezhet. Mindezekre a berendezések mintegy 4,4 millió eurós vissza nem térítendő finanszírozást kaphatnak a programban részt vevő Bihar megyei egészségügyi intézmények, amelyhez jön még 780 ezer eurónyi költség, amelyet az állami és a helyi költségvetésekből kell állni. Gheorghe Carp bejelentette azt is, hogy találkozott a Világbank képviselőjével, akivel az onkológia központ új részecskegyorsítójának a beszerzéséről, valamint a megyei kórház intenzív osztályának a bővítési projektjéről tárgyalt.

Beruházás

A váradi önkormányzat az elmúlt hónapokban tárgyalásokat folytatott a WDP Development céggel arról, hogy a vállalat huszonnégy hónap alatt megvalósít egy 7,1 millió euró értékű beruházást meg a Rulikowski temetőhöz közeli ipari parkban, egy 5,8 hektáros területen, illetve vállalta azt is, hogy a gazdasági tevékenység már jövő év decemberében megkezdődik a felépített létesítményben, ahol 2024-ig 404 alkalmazott fog dolgozni. A helyi tanács tegnapi ülésén felhatalmazta a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökséget, hogy fogadja el a városháza és a cég által között megegyezést.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .