Spontán tiltakozásba kezdtek a marosnémeti hőerőmű alkalmazottai

Spontán tiltakozásba kezdtek a marosnémeti hőerőmű alkalmazottai
Mintegy 80 alkalmazott kezdett spontán sztrájkba kedd reggel a Déva melletti Marosnémetiben (Mintia) működő hőerőműnél. A tiltakozók a hőerőmű vezérlőtermében gyűltek össze.

 

Az elégedetlenség oka egyrészt az, hogy az államtól nem kapnak támogatást a hőerőmű megmentésére, másrészt, hogy a Hunyad megyei energetikai konszern (CEH) az alkalmazottak társadalombiztosítási hozzájárulásainak csak egy részét utalta át a biztosítónak.

Cristian Iştoc, a Solidaritatea szakszervezet elnöke arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy a sztrájk nem érinti hátrányosan a termelési folyamatot, ugyanis azok kezdtek tiltakozásba, akik az éjszakai váltásban dolgoztak, vagy éppen szabadidejüket töltik.

Cristian Iştoc úgy nyilatkozott: csak a miniszterelnökkel hajlandók tárgyalni, de várják a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Liviu Dragneát és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnökét, Călin Popescu-Tăriceanut is a tárgyalásokra. ‘Egy politikai döntésről van szó, amelyet a kormánynak fel kell vállalnia. Ha ezt nem teszi meg, készítsen egy bezárási tervet. Vagy találnak felvevő piacot, ahol az energiát előállítási áron el lehet adni, vagy készítenek egy ütemtervet a bezárásra és elbocsátásra, a végkielégítések kifizetésével’ – jelentette ki a szakszervezeti vezető.

A munkakonfliktust azzal is indokolják, hogy az energiaügyi minisztérium nem tartotta szem előtt a Solidaritatea szakszervezet törvénymódosító javaslatait, amelyek szerintük lehetővé tették volna, hogy a marosnémeti hőerőmű jogosult legyen egy műszaki felújítási programra, amely 2020-ig a környezetvédelmi normáknak megfelelő szintre fejlesztette volna az erőművet.

A marosnémeti hőerőműre 2015-ben rótt ki 60.000 lejes büntetést a Környezetvédelmi Őrség a hatályos környezetvédelmi törvények áthágása miatt. A bírság mellett elrendelték a tevékenység leállítását is, de a kiszabott büntetéseket a Hunyad megyei energetikai konszern megtámadta a bíróságon. Jelenleg a Hunyad megyei törvényszék előtt van az ügy.

www.agerpres.ro