Speciális oktatás átszervezése

Pásztor Sándor tanácselnök
Pásztor Sándor tanácselnök
A közoktatási iskolákért, óvodákért és bölcsődékért minden esetben a helyi önkormányzatok felelnek, a speciális oktatás iskolahálózatát a Bihar Megye Tanácsa finanszírozza és működteti.

A 2016-17-es tanévben 8 különböző jogi háttérrel rendelkező iskola működött Bihar megyében, amelyekről még 2016 őszén egy átfogó tanulmány is elkészült. Ebből a tanulmányból, valamint a beiskolázási, illetve szintfelmérő statisztikákból arra a következtetésre jutott 2017 januárjában a Megyei Tanács, hogy átalakítja a következő tanévre a speciális iskola hálózatot.
Az átalakítás során a legfontosabb szempont a szakmai színvonal növelése és a gyermekek fejlődése volt, ezért is döntött a Megyei Tanács a George Bariţiu és a Ioan Bococi iskolák összevonásáról, valamint a mezőtelegdi iskola a nagyváradi Horizontba tagozatként való beolvasztásáról. „Bár a most záruló tanévnek a diákokat érintő oktatási résznek napokon belül vége, már most készen állunk arra, hogy az átalakuló intézményekben a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket, állagmegóvási, átalakítási munkálatokat elvégezzük. A Bococi iskola korábbi épületében intézményünk még a nyár folyamán állagmegőrzési munkálatokba is kezd”- nyilatkozta Pásztor Sándor megyei tanácselnök.
A Bococi iskola diákjai ősztől közösen a Bariţiu-iskola diákjaival ez utóbbi épületébe fognak járni, a két intézmény egy harmadik néven az 1. Számú Speciális Líceumként fog ezután működni. Az eddigi szakmai képzések egyetlen épületben zajlanak majd, és ennek érdekében a javítási munkálatok is a tervezett ütemben zajlanak, vakáció kezdetével.
A magyar oktatás ás azon belül a speciális oktatás szempontjából kiemelten fontos a Bonitas magyar nyelvű speciális iskola. A tervek szerint az említett intézmény az idei tanévtől két osztállyal bővül. Az évek során egyre többen megismerték és el is ismerik az iskola szakmai fejlődését, ami visszaigazolás az ott dolgozó csapatnak.

Szacsvay iskola

Az elmúlt időszakban az RMDSZ megyei vezetői, oktatási szakemberei, valamint az iskola igazgatóságának a javaslatára szeptembertől átszerveződik a román nyelvű speciális iskolahálózat. „A Ioan Bococi és a George Bariţiu iskolákat egyesítjük és létrehozzuk az 1. Számú Speciális Líceumot. A döntés azt jelenti, hogy a Tudor Vladimirescu/Körös utca 42. szám alatti ingatlan, a szükséges állagmegőrzés után felszabadul, és más iskola működhet benne- közölte a megyei tanácselnök.
A Szacsvay Általános Iskola évek óta komoly helygondokkal küszködik, sőt 2013-tól súlyosbodott a kérdés, mert elvette a városi önkormányzat az étkezdét is. „Az RMDSZ frakcióban dolgozik Kéry Hajnal főtanfelügyelő helyettes is, és akkor, amikor a speciális oktatás hálózatát a Megyei Tanács megtervezte, úgy alakította, hogy a konyhával, étkezdével, díszteremmel és bentlakással is rendelkező épületet felajánlhassa a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalnak a Szacsvay iskola részére. Pásztor Gabriella igazgatónak, a tanfelügyelőségnek és Bolojan polgármester úrnak is jeleztem, hogy mi szívesen megoldjuk ezt az ügyet és nekik ez semmibe nem kerül, sőt a város még jól is jár, mert nincs bérleti díja és ingatlan felhasználási mozgástere bővül”- fogalmazott Pásztor Sándor.
A felajánlott épület 4 különböző ingatlanból áll, az utcafronti épület egyszintes, mindösszesen egy termet és egy dísztermet tartalmaz, viszont a belső udvarban található, egy 3, illetve egy 4 szintes épület, mely szinte minden a Szacsvay Általános Iskola által megfogalmazott iskolai igényt kielégít, sőt, egy épületbe beépített sportterem is várja majd a kisdiákokat. Talán a legfontosabb a step by step-es diákoknak a saját étkezde lehetősége az iskola belső udvarában, ami egy csapásra megoldaná a városban való napi csoportos sétálgatással járó problémákat, ugyanis a hosszabbított programmal dolgozó csoportok meleg étellel való ellátása ez idáig komoly nehézségeket okozott.

Ciucur Losonczi Antonius