Spanyolhonban aratott diadalt a "Bánság Pavarottija"

Azelőtt téglákat rakott malteres kézzel, ezentúl zenei karrierjét építheti elegáns öltözékben, tapsviharok közepette Costel Busuioc, a spanyolországi román bevándorló, aki megnyerte az ottani televízió tehetségkutató versenyét elindulva a világhírnév felé.

 A román lakosság is hétről hétre követhette a spanyol televízió Hijos de Babel (Bábel fiai) című tehetségkutató versenyét. Feleségét, gyermekeit, a rokonság tagjait is mutatták a kamerák, amikor bemondták a győztes nevét, és ország-világ láthatta az örömmámor könnyeit, hallhatta az ujjongásokat.  
    A harminchárom esztendős, latinos külsejű román férfi nem gondolta volna, hogy egyszer éppen a zenei Parnasszus csúcsait fogja meghódítani. Fiatalabb korában birkákat legeltetett, vagonokat takarított, majd időseket gondozó szeretetotthonban masszőrködött. A romániai Temes megye Gilád nevű városkájában telepedett le feleségével, aki négy gyermeket hozott a világra.
    A család kenyerének előteremtése lekötötte minden idejét és erejét. Spanyolországban is azért volt kénytelen kőművesmunkát vállalni, hogy szeretteinek jobb életet biztosítson.
    Igaz, a tehetség magvát gyerekkorában már keresztapja elültette benne, ő ismertette meg a fiút az opera műfajával. CD-ket vásárolt neki, majd egy évig magánúton énekórákra járatta. Costelnek azonban nem volt lehetősége, hogy tovább csiszolja képességét, noha természet adta gyönyörű hangjára már felfigyelt a giládi pap is, amikor hallotta őt énekelni.
    A városka polgármestere hiába szorgalmazta, hogy Costel képezze tovább a hangját, konzervatóriumba már csak ezért sem vehették fel, mert a középiskolát sem fejezte be.
    Spanyolhonban azonban ez nem volt akadály. Vakolás közben hallotta énekét néhány honfitársa, megpróbálták rábeszélni, hogy jelentkezzék a spanyol televízió által meghirdetett – Megasztár-szerű – versenyre. Costelt unszolni kellett, de végül belement. Négyezer jelentkezőből ő volt az egyetlen román nemzetiségű, aki bejutott. Azután egyre-másra ejtette ámulatba az Ibériai-félsziget közönségét, fordulót fordulóra nyert. Mire eljutott a döntőig, már mindenki csak a “Bánság Pavarottiaként” emlegette őt.
    Az építőtelepek hiába várják vissza Costel Busuiocot, ő már a zenei sikerhez vezető úton lépked előre. Azonnal szerződést kötött vele a Sony BMG zenekiadó cég, a román felfedezettet a legrangosabb európai színpadok várják.
    Adrian Iorgulescu román kulturális miniszter azonban szeretné hazahívni a “Bánság Pavarottiját”. Ösztöndíjat is ígért neki, amelynek révén hazája legjobb énektanárai segítségével képezheti tovább hangját. Már senki sem kéri rajta számon az érettségit.