Spanyol fiatalok a székelyhídi közösségben

Spanyol fiatalok a székelyhídi közösségben
Diákokkal és tanárokkal dolgoznak együtt, gyerekeket víditanak fel, a magyar és a spanyol kultúra egy-egy szeletét ismertetik meg önkéntes fiatalok a lakossággal Székelyhídon.

Az Ér Hangja Egyesület, az Európai Unió Erasmus Plus Programjának köszönhetően, önkéntes szolgálati helyeket hirdetett meg tavaly ősszel, ennek végeredményeként három spanyol fiatal érkezett a kis érmelléki közösségbe, hogy megismerje az ott élők mindennapjait, kultúrális örökségeit, és hogy kitalálja, hogyan népszerűsítheti ezeket. A projekt szabályai szerint a fiatalok ezeket a témákat más-más formában közelítik meg, ami viszont közös tevékenységükben az az eseményszervezés. Az egyetemi éveik után az fiatalok lehetőséget kerestek az önkénteskedésre, elküldték jelentkezésüket az egyesületnek, majd némi egyeztetés után nyolc teljes hónapra Székelyhídra költöztek. A két lányból és egy fiúból álló lelkes csapat az Ér hangja stúdiójában teljesíti önkéntes munkáját, videókat és képeket készít, újságcikkeket ír és eseményeket szervez. Mindezt annak érdekében, hogy a régió magyar kulturális örökségeit megismertesse, népszerűsítse széles körben, összekapcsolva azokat az európai kulturális értékekkel.

Mi is történik valójában?

Mivel kétféle, kézzelfogható és megfoghatatlan kulturális örökségekről beszélhetünk, az önkéntesek különböző tevékenységei megengedik, hogy mindkét kategóriáról szó essék. A szellemi kulturális örökség feltárását két formában teljesítik. Egyrészt alapvető fogalmakat tisztázva egy videósorozat és újságcikkek formájában, másrészt a társadalmi öröklés útján megkapott kulturális magatartás megismerése és leírása mentén. A kulturális örökségek gyakorlati átadása az programszervező önkéntes elsődleges feladata.

Az első önkéntes érkezése óta számos esemény zajlott le a kisvárosban. Olyan kulturális események, amelyek Spanyolországot közelebb hozták a helyi fiatalokhoz és felnőttekhez egyaránt. A sort egy flamenco est nyitotta, majd később a spanyol karácsonyi szokások bemutatása, később a spanyol sztereotípiákat lebontó bemutatók sora következett, majd gasztro-est és filmestek. A magyar kulturális örökség átadása több formában zajlik. Az önkéntesek kisebb, egy-egy iskolás osztályt megmozgató eseményeket, tevékenységeket szerveznek, mint például a régi, a tájra jellemző mesterségek elsajátítására összpontosító foglalkozások, az utcai gyermekjátékok megtanítása, helytörténeti fotókiállítás, vagy alkalmi villámcsődületek.

Az fiatalok júniu, illetőleg augusztus végéig gazdagítják a székelyhídi mindennapokat, ittlétük alatt pedig blogot vezetnek élményeikről, munkájukról, tapasztalataikról. Munkásságuk az Ér Hangja médiacsoport internetes felületein (közösségi media és weboldal) érhetők el.

Ér Hangja