Sorompóval a parkolási gond ellen

Bihar megye – Gheorghe Carp alpolgérmester elképzelése szerint sorompóval kell lezárni a járműforgalom elől a nagyváradi Nagysándor József (Aurel Lazar) utcát a parkolási gondot enyhítendő.

Szerdai sajtótájékoztatóján Gheorghe Carp Nagyvárad alpolgármestere a városban tapasztalható parkolási nehézségekről beszélve megemlítette azt a tervet, mely szerint az Aurel Lazar utcát sorompóval zárják le a járműforgalom elől, és csak az ott lakók valamint a különböző intézmények autói (mentők, rendőrség, stb) hajthatnak be az utcába kártya segítségével. Ugyanez a megoldás lehet, legalábbis ideiglenesen, a Szent László (Unirii) téren is a Város napja és egyéb, a központba nagy tömegeket vonzó események alkalmával. Azért csak ideiglenesen, mert Carp megjegyezte: létezik az a terv, mely szerint a Szent László téret és a Zöldfa (Alecsandri) utcát korzóvá alakítják át. Az egyre súlyosodó parkolási gondok enyhítése érdekében Carp meg fogja tíltani a polgármesteri hivatal dolgozóiank, hogy a városháza belső udvarán parkoljanak, ezzel ösztönözve őket arra, hogy gyalog, vagy tömegközlekedési eszközökkel járjanak dolgozni.

Olcsóbb aszfalt

Gheorghe Carp bejelentette, hogy a Városi Utak (Drumuri Orasenesti) arra figyelmeztette a városházát, hogy a nyári időszakban ajánlatosabb lenne olyan aszfaltkeverékkel bevonni az utakat, melyben több a zúzott kő,  mert ez olcsóbb és tartósabb is, mint a jelenleg használt aszfalttípus. Carp elmondta, hogy ha a cég által ajánlott aszfalttípusból egy évben 45 ezer tonnát használnak fel a jelenleg használatos típus helyett, akkor közel kétmillió eurot spórolhat meg a város. Carp hozzátette, hogy az előző városvezetés ezt a kedvező ajánlatot többször is elutasította és ugyanígy járt el több vissza nem térítendő támogatással is, a Környezetvédelmi Minisztérium által felajánlott támogatást említve példaként.

Piacosok

Mint arról már tegnapi lapszámunkban beszámoltunk, Gheroghe Carp kedden kilátogatott az ősi piacon árusító kereskedőkhöz, hogy elmondja nekik: az épülő körgyűrű miatt nem engedheti meg, hogy teherautók parkoljanak a piac körgyűrű felőli részén, egyébként az egész városban tilos teherautóknak parkolniuk, tette hozzá. Az Ősi piacon áruló kereskedők asztalbérleti díját a felére csökkentik, hogy ezzel kárpótolják őket a parkolási tilalom okozta bevételkiesésért. Carp megígérte nekik azt is, hogy egy tejcsarnokot építenek a piacon, továbbá javasolta a Piac- és Közterületfelügyelőségnek, hogy a váradi piacokon alkalmazzon differenciált díjszabásokat  a piacok látogatottságától függően.