Sorompók nélkül — ötödször

Sorompók nélkül — ötödször
Szatmár megye – A szatmárnémeti Északi Színház két társulatának szervezésében idén május 19. és 29. között, immár ötödízben kerül megrendezésre a Sorompók nélkül nemzetközi multikulturális fesztivál.

Stier Péter, az Északi Színház vezérigazgatója, valamint Keresztes Attila és Andrei Mihalache társulatigazgatók sajtótájékoztatón számoltak be az immár hagyományosnak számító fesztivál ötödik alkalmának megrendezéséről és érdekességeiről.

Stier Péter először is a konkrét adatok felől közelítette meg a témát. Elmondta, hogy ezúttal harminc előadást láthatnak a szatmáriak, melyeknek helyszíne a színház nagyterme, a stúdióterem, illetve a múzeum udvarán vagy a Tűzoltótorony alatti parkban felállított szabadtéri színpad lesz. A meghívott hazai, magyar– és olaszországi előadások kiválasztása pedig elsősorban minőségi szempontok alapján történt. A szükséges anyagiak is összejöttek: a tanácstól kapott összeget szerencsésen egészítette ki a szponzoroktól begyűlt 6000 euró, amelyhez még hozzá lehet számolni a jegyekből és bérletekből remélhető jövedelmet.

Újabbat, jobbat

Andrei Mihalache és Keresztes Attila hangsúlyozták: a rendelkezésükre álló összegből igyekeztek a lehető legjobb és legváltozatosabb műsort összeállítani, olyan előadásokat hozni el a szatmáriaknak, amelyek újszerű élményt jelentsenek számukra az eddig látottakhoz képest. A különböző stílusirányzatok felsorakoztatása mellett olyan premiereket láthat a közönség, mint Vlad Chico vagy Aurora Demeter előadóestje, vagy Marius Costache Áldozat és hóhér. Már az első este is valódi ínyencséget kínál: a sepsiszentgyörgyiek Molière A mizantróp című darabját adják elő Bocsárdi László rendezésében. De nem akármilyen élményt kínálnak a budapesti HOPPart Társulat előadásai, a marosvásárhelyiek, a bukaresti Odeon és a Râmnicu–Vâlcea–i Ariel Színház. És akkor még nem is esett szó a parmaiak Morganájáról, a budapesti Új Színházról vagy Eperjes Károlyról. Úgyhogy az idén is izgalmas, élményteli, valóban a multikulturalitás jegyében rendezett fesztiválra számíthatunk. Érdemes lesz színházba menni.

Jegy– és bérletárak:

Bérletcsomag (az összes meghívott előadásra) 300 lej

Bérletcsomag (12 meghívott előadásra, választás szerint): 190 lej

A bukaresti Odeon, a budapesti Új Színház és Bárka Színház előadásaira: 25 lej

Nagytermi előadásokra: 20 lej (20 főnél nagyobb csoportok esetében 15 lej)

Stúdióelőadásokra: 15 lej

A nagyváradi ARTemotion Egyesület előadására (Szépművészeti Múzeum): 15 lej

Gyerekelőadásokra (Bábszínház): 5 lej

A Tűzoltótoronynál (szabadtéren) megrendezésre kerülő előadásokra a belépés ingyenes.

Jegyek és bérletek a színház jegypénztárában (Horea utca 6. szám, telefon: 0261–712106) igényelhetők hétköznaponként 10–17 óra között, szombaton 10–13 óra között, illetve előadások előtt egy órával.