Sorban álltak a szavazófülke előtt a liberális pártiak

Sorban álltak a szavazófülke előtt a liberális pártiak
Korántsem zajlott gördülékenyen az újonnan megalakult Bihar Megyei Tanács első rendes ülése: a liberális pártiak sok mindent kifogásoltak és többnyire nemmel szavaztak, vagy pedig tartózkodtak. Ennek ellenére a tervezetek többsége átment.

A mintegy háromórás, rendkívül vontatott gyűlés legelején Ionel Avrigeanu liberális párti megyei tanácsos szóvá tette, hogy külön kellene szavazni a napirendi pontokról, valamint a korábbi, alakuló ülésről készült jegyzőkönyvről, ugyanis a liberális pártiak nem vettek részt az ülésen, így nem is tudják, mi történt.

Nem pozitívum

Miután ez tisztázódott, megszavazták, hogy a Mircea Mălan liberális párti megyei tanácsos lemondása következtében megüresedett posztot a liberális pártiak jelöltlistáján soron következő Gal Călin Graţian töltse be. Az új megyei tanácsos eskütétele következett, majd az idei év első hat hónapjára vonatkozó költségvetés teljesítést szavazták meg a tanácsosok. A szavazást megelőzően Ioan Gheorghe Ţară szociáldemokrata párti tanácsos kifejtette: jó, hogy nem lépték túl a betervezett költségeket, azonban az, hogy hat hónap alatt 24 millió lejt nem költöttek el, csak látszólag pozitívum, valójában nem az, csupán arról van szó ugyanis, hogy a rendelkezésükre álló pénz elköltését nem jól ütemezték be, illetve nem oda jutott, ahová valóban szükséges lett volna. A tanács mindent összevetve 72 millió lejes tartalékkal rendelkezik, ezt év végéig el kell költeni. A tanácsos azt javasolta, készüljön mihamarabb egy jelentés arról, hogy mi vezetett ennek a többletnek a felhalmozódásához, továbbá mihamarabb ki kell dolgozni a költségvetés kiegészítést. „Úgy tűnik, van hetven millió lej, mellyel nemigen tudunk mit kezdeni” – jegyezte meg Avrigeanu.

Fülkében szavaztak

Ezt követően arról kellett volna szavazniuk, hogy ki legyen az a három tanácsos, aki a testületet a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) igazgatótanácsában képviseli. Miután elhangzottak a javaslatok – a szociáldemokrata párt Butişcă Valentina és Babău Stela tanácsosokat, az RMDSZ pedig Kéry Hajnal megyei tanácsost javasolta – Ionel Avrigeanu közölte, hogy a liberális pártiak azt kérik, hogy a szavazás a szavazófülkében történjen. A szabályzat szerint csak az alpolgármester választásnak kell fülkében történnie, mondta Carmen Soltănel jegyző, amúgy elegendő, ha a titkos szavazás során az asztalnál töltik ki a szavazólapokat. „Mindig is asztalnál szavaztunk, nem értem, egy hónap alatt hogy változott meg ennyire radikálisan a liberális pártiak felfogása ezzel kapcsolatban” – jegyezte meg Ioan Mang megyei tanácsi alelnök. „Én azért mégis szavazására bocsátom Avrigeanu javaslatát” – jelentette ki Pásztor Sándor megyei tanácsi elnök. A harmincnégy jelenlévő tanácsos közül tizenhatan (azaz a liberális pártiak) egyetértettek a javaslattal, tizenheten ellenezték, s volt egy tartózkodás is. De ez sem bizonyult elegendőnek, s az ülés során, bár ahányszor szavazásra került sor, a liberális pártiak sorban álltak a szavazófülke előtt, s kizárólag ott szavaztak.

Ellentétek

Vita támadt azzal kapcsolatban is, hogy semmisnek, avagy „igennek” tekinthető-e az a szavazólap, melyen egyik jelölt nevét sem karikázták be és nem is húzták ki. Ioan Mang szerint az a logikus, ha ezt igennek tekintik, a liberális pártiak viszont tiltakoztak. Végül eldőlt, hogy ezentúl „igennel” úgy szavaznak, hogy érintetlenül hagyják a jelöltek nevét, „nemmel” pedig úgy, hogy áthúzzák, de mivel – amint a liberális pártiak szóvá tették – ezt nem szögezték le a voksolást megelőzően, a következő ülésen ismét szavazásra bocsátják majd a szóban forgó tervezetet. Felmerült az is, hogy akkor miképpen kell kifejezni a tartózkodást – a jegyző pedig egyre idegesebben magyarázta, hogy a tartózkodás amúgy is „nem”-nek minősül, tehát nincs is rá semmi szükség.

Az elkövetkezendőkben a napirenden szereplő tervezetek többségét tizenhat nemmel, esetenként tizenhat tartózkodással és tizennyolc igennel szavazták meg a tanácsosok. A legtöbb szavazást megelőzően Ionel Avrigeanu kijelentette, hogy a liberális pártiak nem kívánnak senkit sem jelölni.

Képviselők

Eldőlt, hogy az RMDSZ által javasolt Grim András és Szoboszlai-Gáspár István, valamint a PSD által javasolt Chirilă Florin-Bujor, Corcheş Dorin-Octavian, Tiron Ana-Maria és Butişcă Valentina képviseli a tanácsot a Bihar megyei Területi Közrendészeti Hatóságban; az Észak-Erdély Közösségközi Fejlesztési Egyesület közgyűlésében Pásztor Sándor tanácselnök képviseli a testületet, helyettese pedig Ioan Mang, az Észak-Erdély Közösségközi Fejlesztési Egyesület vezetőtanácsában pedig Pásztor Sándor képviseli a tanácsot, helyettese pedig Králik Lóránd.

A Bihar megye Fenntartható Fejlesztési Ügynöksége nevet viselő közösségközi fejlesztési egyesület közgyűlésének elnöke Pásztor Sándor lett, az alelnöke pedig Ioan Mang. Helyettesítőkként Borsi Imrét és Oros Floriant választották meg. Az Ecoland Bihor Közösségközi Fejlesztési Ügynökség közgyűlésében Ioan Mang, Traian Bodea, valamint Králik Lóránd képviseli ezentúl Bihar megyét.

Neumann Andrea