ERDON Országos hírek

2010.02.22. 16:43

Partnerség a romákkal

<p>Bármilyen projekt, terv vagy stratégia, amely a romák helyzetének javítására irányul, csak akkor lesz hatékony, ha a romák aktívan részt vesznek ezek kidolgozásában, gyakorlatba ültetésében és felügyeletében, akárcsak a döntéshozatali folyamatban: minden olyan törvény vagy stratégia, amely a roma közösség problémáinak megoldására irányul, csakis a közösséggel való partnerségben kezelhető- jelentette ki hétfőn, február 22-én, Bukarestben, a Parlamentben, Markó Béla miniszterelnök-helyettes, „A közösségek hangja- Jelentés a romák helyzetének javítását célzó nemzeti stratégiáról” elnevezésű konferencián.</p>

Az RMDSZ elnöke elmondta, nagyon fontos, hogy a romákat bevonják a döntéshozatalba a legmagasabb szintekig, mivel a közösségnek minél erősebb politikai képviseletre és civil szférára van szüksége. A miniszterelnök-helyettes megnyitóbeszédében kifejtette, az európai integráció nagy kihívása, egyben nagy esélye is abból fakad, hogy az Unió mihamarabb érdemi választ kell adnia a nemzeti, kulturális, nyelvi és vallási identitások szabad, határok nélküli együttélésének kérdésére.

Álláspontja szerint ezeket az identitás-kérdéseket, ezen belül a romákét is, ugyanazon elvek alapján kell kezelni: nem az önazonosság elvesztesének kockázatával kell integrálódnunk, hanem a különböző etnikai és nemzeti kisebbségek együttélésének gondolatával. Úgy vélte, alapvető hiba, hogy sokáig a romakérdést a szociális támogatások kérdésévé szűkítették le, anélkül, hogy elismernék a helyzet bonyolultságát. Csak az utóbbi időben jelent meg az a sokkal helyesebb és realistább nézet, amely szerint a romák egy etnikai közösséget, tulajdonképpen egy kisebbséget alkotnak, amelynek valóban súlyos szociális problémái vannak, de egyúttal a kulturális és nyelvi jellemzők megőrzésére is megoldásokat kell találnunk. Nemcsak az egyén, de a közösséget is segítenünk kell, hogy megszervezze önmagát és a közélet minden terén legyenek képviselői -szögezte le beszédében a konferencia védnöke, Markó Béla.

A miniszterelnök-helyettes értékelte az utóbbi évtizedben megmutatkozó mentalitásváltást, a megoldáskeresésre irányuló intézményes keretek kialakítására tett erőfeszítéseket. Ugyanakkor úgy vélte, ebből a szempontból is fontos a decentralizáció, mivel csak a helyi hatóságokkal együttműködve lehet lényeges változtatásokat elérni a romák és más közösségek együttélésében. Üdvözölte a romák helyzetének javítását célzó stratégiát, amely összetett módon kezeli a romák problémáit, felvázolva azok legfontosabb aspektusait: oktatás, lakhatás, munkaügyi kérdések, egészség, és diszkrimináció. Biztosította a jelenlévőket, hogy a kormány szorgalmazni fogja a diszkrimináció, a romák és a többségi társadalom közötti különbségek megszüntetését, tiszteletben tartva az esélyegyenlőség és egy egészséges társadalom fejlődési elveit, amelynek a romák teljes jogú tagjai legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!