Somló Tamás halála – Csatári Bence történész: évtizedekig a magyar rockzenei élmezőny tagja volt

Somló Tamás halála – Csatári Bence történész: évtizedekig a magyar rockzenei élmezőny tagja volt
Somló Tamás évtizedekig a magyar rockzenei élmezőny megkerülhetetlen tagja volt, jelentősége átível az egymást követő zenészgenerációkon – fogalmazott az MTI-nek Csatári Bence történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) tudományos munkatársa a keddre virradóra elhunyt zenészre emlékezve.

Hozzáfűzte: Somló Tamás nagyon termékeny szerző volt, nevéhez fűződik többek között a Locomotiv GT Álomarcú lány című nemzedéki himnusza is, amelyet ő maga énekelt. Nem csupán az 1970-es, 1980-as évek könnyűzenei életében töltött be fontos szerepet, a rendszerváltozás után szólókarrierbe kezdett, 1992-ben Geszti Péter kérte fel a Rapülők elnevezésű formációban való közreműködésre, de a mai fiatalabb generáció is szívesen nyúl örökségéhez.

Somló Tamás sok pályatársával ellentétben rendkívül képzett zenész volt, kisgyermekkorától kezdve több hangszeren játszott – hangsúlyozta Csatári Bence, felidézve: artistaként kezdte pályafutását, amely megadta neki az utazás szabadságát a Kádár-rendszer korlátai között is. Emellett kezdett el zenélni az Omegában 1964-ben, amely nagyjából ebben az időszakban lépett a profivá válás útjára.

“Előfordult, hogy fél évig kint volt Nyugaton artistaként, utána pedig félévet itthon játszott az Omegában” – mondta el a kutató. Megjegyezte: Somló Tamás alapvetően szaxofonozott az együttesben, de kevésbé ismert, hogy ő énekelte először az 1967-es Azt mondta az anyukám, valamint a Kádár-rendszer hű lenyomatát adó Azért, mert a faterod góré című Omega-dalt. Utóbbi az első és egyben utolsó magyar pol-beat fesztivál egyik száma volt.

Csatári Bence kiemelte: az Omega és az LGT mellett Somló Tamás jelentőset alkotott az Atlas, a Non-Stop és a Kex tagjaként is, utóbbi a korszak egyetlen “alternatív”, underground együttese volt, amelynek örökségét a Hobo Blues Band vitte tovább.

A Non-Stop együttes 1972-ben elindult az egyik országos tehetségkutató versenyen, és noha a zsűri kiejtette őket, mindenképpen be akartak kerülni a televíziós döntőbe. Somló Tamás ötletére ezért 10 ezer közönségszavazásra használt levelezőlapot vásároltak fel. Végül egy másik zenekar lett döntős, hivatalosan jóval kevesebb szavazattal, vagyis a szervezők egyszerűen elcsalták a versenyt – idézte fel Csatári Bence, aki szerint az eset jól példázza a Kádár-rendszer könnyűzenével kapcsolatos politikáját.

Somló Tamást keddre virradóra, 68 éves korában, hosszan tartó betegég után érte a halál.