Solferino vöröskeresztes szemmel

Solferino vöröskeresztes szemmel
Bihar megye – A június 21-29 között Solferinóban lebonyolított Nemzetközi Vöröskeresztesek vetélkedőjéről számoltak be a nagyváradi szervezet vezetői.

A nagyváradi vöröskereszt székhelyén tartott sajtótájékoztatón először Alexandru Pantea igazgató tartott bevezetőt, melyben elmondta, hogy 132 évvel ezelőtt, július 4-én alakult meg a Román Vöröskereszt, és ezért minden évben ezen a napon ünneplik az országban a Román Vöröskereszt Napját. Pantea elmondta, hogy számos humanitárius programban vettek, vagy vesznek részt, ezek közül kiemelte az elsősegély képzést, melynek keretében az idén 35 személy végezett. Pantea kiemelte a vöröskereszt adománygyűjtő akcióit. Az ország szegény családjait segítő adománygyűjtő kampány már befejeződött, ennek eredményeképpen minden hazai megyében 1000 eurot tudtak szétosztani szegény családoknak. Jelenleg is folyik a kínai földrengés áldozatainak megsegítésére történő gyűjtés, melynek keretében eddig 2504 lejt  sikerült összegyűjteni.

Solferinoi csata

Az idén tizenhatodik alkalommal szervezték meg a Vöröskereszt- szövetségek vetélkedőjét. A vetélkedő helyszíne Solferino volt. Nem véletlenül esett erre a helyre a szervezők választása, hiszen az 1859-es véres solferinoi csatamezőn szenvedő sebesülteket látva határozta el Henri Dunant, hogy létrehozza a nemzetközi vöröskeresztet. A nemzetközi versenyre június 21-29 között került sor, melyen összesen 20 csapat vett részt több európai országból. A Mihai Botea és Mircea Sandor vezette román csapat 12 Bihar megyei önkéntesből állt.

Hetedikek

A Massimo Gio kupán (egy harminchárom éves korában elhúnyt vöröskereszt önkéntes emlékére) összesen tizenegy próbán mérték össze ügyességüket, rátermettségüket a csapatok, a könnyűnek számító játékos ügyességi próbáktól kezdve egészen az embert próbáló fizikai próbákig széles volt a megmérettetési skála. Az ötfős és egy póttagból álló csapatok tájékozódási készségét tesztelte az a versenyszám, amikor egy elég hevenyészett térkép alapján kellett megtalálják azokat a helyeket, ahol valamilyen problémát kellett megoldaniuk. Természetesen voltak elsősegélynyújtó próbák is, de a nemzetközi jog ismeretéről is tanubizonyságot kellett tegyenek a versenyzők. A váratlan helyzetek megoldásának lemérésére találták ki azt a feladatot, amikor “illegális bevándorklónak” kellett elsősegélyt nyújtani, akik nem ismerik az illető ország nyelvét. Szintén érdekes és a csapategységről árulkodó feladat volt az, amikor a bekötött szemű társat a másik pusztán szóval kellett egy adott helyre irányítsa akadályokkal nehezített terepen. A megmérettetésen a román csapat a hetedik helyen végzett, ami jó eredménynek számít a tavalyi tizenharmadik helyhez képest; a versenyt a német önkéntesbrigád nyerte. Az utolsó nap egy ünnepélyes felvonulással zárult, és ezen már nemcsak a húsz csapat tagjai, de a világ több pontjáról, többek között Japánból, Koreából valamint Dél Amerika minden országából érkezett vöröskeresztesek ünnepeltek.