Sokszínűség „bronzból” a debreceni Újkertből

Akt.:
Sokszínűség „bronzból” a debreceni Újkertből
© Fotó: DMK
Budapest, Debrecen – A közönség szavazatai alapján a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Háza érte el a harmadik helyezést a Kultúrházak éjjel-nappal című programsorozat részeként meghirdetett fotópályázatok egyikén.

A csütörtöki összegző sajtótájékoztatón ismertették: a Képben van a sokszínűség című pályázatra az idei eseményen készült öt képből álló albummal jelentkezhettek az intézmények. Az előzsűri által kiválasztott 12 pályaműből 3 díjazottat a közönség, egyet pedig a zsűri szavazott meg; a díjak értéke egyenként 100 000 forint.

A tizenkettedik Kultúrházak éjjel-nappal eseményen 322 településen, mintegy 1300 programon 160 ezer látogató vett részt február 2–4-ig országszerte. Jövőre február 15. és 17. között rendezik meg a sorozatot.

HBN


Az idei rendezvénysorozat eredményeiről, eseményeiről sajtótájékoztató keretében számolt be Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának vezetője, Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, Novák Péter, zenész, színész, rendező, az eseménysorozat védnöke, valamint Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet igazgatója. A sajtótájékoztató lezárásaként adták át az idei pályázatok győzteseinek díjait.

Bordás István, főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke elmondta, hogy az eseményhez csatlakozott művelődési házak, faluházak, agórák sokkal több igényes, kifejezetten erre a rendezvénysorozatra szóló programmal készültek. Egy-egy városi művelődési intézmény három napra elosztva 8-10 programot is megvalósított az akció idején, másrészt a több telephellyel rendelkező intézmények mindegyike szervezett programot az egyes telephelyein külön-külön. A kisebb települések esetében elmondható, hogy a korábbi évekhez képest jobban igyekeztek az aktuális szlogen jegyében megvalósítani programjaikat, és szinte mindenki törekedett – akár egy-egy eseményen belül is – a tartalmi sokszínűségre. A programok számát tekintve a városok és a fővárosi kerületek vezetik a listát.

Novák Péter, aki a tavalyi évhez hasonlóan idén is a rendezvény védnöke volt, azt hangsúlyozta, hogy egy nemzedék intelligenciája a tét, így közös felelősségünk, hogy a felnövekvő generáció az oktatási célkitűzésekhez méltó szabadidős programokból, továbbképzési lehetőségekből választhasson, és ennek kiemelt helyszínei a művelődési házak.

Bővült a szervezők által meghirdetett pályázatok száma. Idén első alkalommal lehetett a kiemelt helyszín címére pályázni Pest megyei intézmény, vidéki nagyváros, illetve vidéki kis település intézménye kategóriában. A pályázat eredményeképpen az országos megnyitónak Budakeszi adott otthont az Erkel Ferenc Művelődési házban, a rendezvény második napján a székesfehérvári Fejér Megyei Művelődési Központra irányult nagyobb figyelem, míg a harmadik nap házigazdája a Hidasnémeti Közösségi Ház volt – mondta el Szedlacsek Emília, az EMMI Főosztályvezetője. Ismét láthatóvá vált, hogy a művelődési központok milyen fontos terepét jelentik a közösségteremtésnek. Idén először, de rögtön több helyszínen is volt például ott alvós buli gyerekeknek, és a hagyományos, télűző farsangi mulatságok mellett találhattunk a kínálatban kreatív tanodát felnőtteknek, kultúr-zsúrt, Textil-Bárt, KépRegények Fényjátékát, improvizációs színházi játékot, jelmezes családi futóversenyt, textilszobor kiállítást, kincskeresős szabaduló szobát, táncdalfesztivál remake-et, pingpong maratont, színházi előadásokat, különféle táncházakat, valamint táncbemutatók és koncertek is várták a látogatókat.

Annak érdekében, hogy ösztönözzék az intézményeket, a szakembereket és a látogatókat az eseménysorozaton való még aktívabb részvételre, a szervezők a már hagyományosnak mondható innovációs-, fotó-, és plakátpályázat mellett új pályázatokat is hirdettek – mondta el Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet igazgatója, kiemelve, hogy szerveztük évek óta szorosan együttműködik a szervezőkkel a toborzásban, az eseménysorozat népszerűsítésében, a pályázatok értékelésében.

A sajtótájékoztatón Szedlacsek Emília, Novák Péter és Kárpáti Árpád közösen adták át a pályázatok nyerteseinek díjait.

Az #okosművház szakmai innovációs pályázatnál a zsűri olyan példaértékű gyakorlatokat díjazott, amelyek a közművelődés hagyományteremtő és hagyományőrző szerepét erősítő módszereit, formáit, folyamatait mutatták be. 15 szakmai műhelytől 16 pályázat érkezett. A fődíjat a nagyrédei Molnár József Művelődési Ház Itthon Nagyrédén – Értéknapok pályázata nyerte. Második díjat érdemelte ki az Éjszaka a kastélyban kalandjáték – az ácsi Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi Sportcsarnok rendezvénye, a harmadik helyezett pedig a kecskeméti Hírös Agóra Nonporfit Kft. Hetényi Közösségi Házának Debüt koncertek – első hallásra Hetényben című pályázata lett.

A #vanképedhozzánk? fotópályázatra a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal nevezhettek az érdeklődők, és az intézmények mellett a nagyközönség is részt vehetett benne. A zsűri a 98 alkotótól beérkezett 463 fotóból az alábbi fotókat díjazta: I. díj: Németh Zsolt Libakergető című képe, II. díj: Suha Péter Zenei tükröződése, III. díj: Ludman Dániel Zenélek! című fotója.

A #mindentegylapra! pályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várták a szervezők. 48 alkotó 168 db plakátjából az I. díjat Zolnyánszki Zsolt a Gáspár Károly Trió koncertjéhez készült plakátja nyerte, a II. díjat a Klauzál Ház IV. Klauzál Jam eseményére felhívó plakátja érdemelte ki. III. helyezett lett Kranyik Ildikó A székely menyecske meg az ördög című plakátja.
A díjazottak elismerő okleveleket és pénzjutalmat vehettek át. A nyertes pályaművel 100.000 Ft pénzjutalom járt, míg a második helyezett 75 ezer forint, a harmadik pedig 50 ezer forint összegű nyereménnyel gazdagodott.

A Képben van a sokszínűség pályázatra az idei eseményen készült 5 képből álló albummal jelentkezhettek az intézmények. Az előzsűri által kiválasztott 12 pályaműből 3 díjazottat a közönség, egyet pedig a zsűri szavazott meg. A közönség legtöbb szavazatát a törteli Déryné Művelődési Központ kapta, a második legtöbb szavazatot a bordányi Faluház és Könyvtár érte el, míg a harmadik nyertes a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közöségi Háza lett. A zsűri különdíját a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központ kapta. A díjak értéke egyenként 100 ezer forint.

A látogatókat ösztönző, és az eseményre felhívó szelfipályázat győztese Dávid Tímea lett, mivel ő gyűjtötte be szelfijére a legtöbb kedvelést. Nyereménye egy 30 ezer forint értékű kultúrautalvány. Az az intézmény pedig, aki a legeredményesebben ösztönözte látogatóit, munkatársait az intézmény előtti szelfi készítsésére, a vanyarci Művelődési Ház és Könyvtár volt. Az ő jutalmuk egy 100 ezer forint értékű műszaki cikk.