Sokszínűen ünnepeltek Diószegen

Sokszínűen ünnepeltek Diószegen
A helyi RMDSZ-szervezet megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelték vasárnap Diószegen. A következő éveknek a “Szeretem Diószeget” – programmal vágnak neki.

Egy-egy szál piros tulipánnal köszöntötték a szervezők azokat a hölgyeket, akik vasárnap délután a bihardiószegi RMDSZ-szervezet megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségre érkeztek a kultúrházba. Az egybegyűlteket Mados Attila polgármester köszöntötte, röviden méltatva az esemény jelentőségét, hozzátéve, hogy Diószeg egy sokszínű település, majd a vendégek kaptak szót. Elsőként Biró Rozália szenátor egyebek mellett köszönetet mondott mindazoknak, akik “adtak és adnak magukból” a közösségnek, ami nélkül kevesebbek lennénk. Ugyanakkor arra biztatott, hogy ne fukarkodjunk az aktív, tevékeny, példamutató emberek dicséretével, megbecsülésük kimutatásával, ami a legtöbb esetben az egyetlen “fizetség”. Szabó Ödön képviselő, a szervezet megyei ügyvezetője szerint a 25 éves szövetség “egy olyan közös gyerek, akit mindenki nevel, akivel kapcsolatban mindenkinek vannak jó és kevésbé jó tapasztalatai, de mindebben a legfontosabb a közös értékrend”. A politikus figyelmeztetett: senki ne higgye, hogy a folyamatok visszafordíthatatlanok és mindenkinek tisztában kell lenni az elvárásokkal, ugyanakkor a lehetőségekkel is.

Sokszínű község

A beszédek után Mados Attila mintegy “születésnapi ajándékként” bejelentette: megkezdődik a község Csillagvárosként ismert részén az ivóvízhálózat felújítása, illetve az új iskola építése. (Főleg a sportkedvelőknek azt is bejelentette, hogy kevéssel korábban a helyi focicsapat idegenben győzött, s mivel a rivális kikapott, egy lépéssel közelebb kerültek a megyei elsőosztályú tagsághoz.) A továbbiakban – igazolandó a polgármester szavait a sokszínűségről – helyi előadók és előadói csoportok léptek színpadra: az IKE furulyacsoportja, a református ifjúsági kórus, a Szömörce néptánccsoport, a baptista fúvószenekar, és pár poén erejéig Kun Zsolt humorista. A műsorszámok közben okleveleket adtak át. Elsőként helyi RMDSZ-szervezet megalapítói (illetve az elhunytak vagy távol maradtak nevében családtagjaik) vehették át azokat: Papp Károly, Pongor Éva, Hadadi László, id.Ördög János, László Béla, id.Piheni József, Szabó Gyula. Szólították a szervezet eddigi elnökeit is: Papp Károly, Gellért Gyula, Chesut Valéria, Jakab László, Borbáth Gizella, Szalai Erika, Benedek Tamás, Pántya Sándor. Nem maradtak ki a polgármesterek sem: Weissmüller Miklós, Varga Sándor, Bacsó László.

Mindenkire odafigyelni

Nevezettek mellett még számos oklevél talált gazdára, hiszen az iskola, az egyházak, civil szervezetek tagjait, vezetőit, képviselőit mind megszólították. Zárszóként Mados Attila polgármester bejelentette: elindítják a “Szeretem Diószeget”-programot, melynek keretében igyekszenek mindenkire odafigyelve több lehetőséget teremteni a helyieknek arra, hogy jól érezzék magukat községükben. A közel négy órás program befejezéseként, mint meghívott előadó, Thurzó Zoltán zongoraművész kalauzolta közös zenés, képzeletbeli utazásra hallgatóságát a zeneművészet nagyjainak társaságában.

Rencz Csaba

Címkék: , ,