Sokszínű programok a református gimnáziumban

Sokszínű programok a református gimnáziumban
Nagyvárad – Rendhagyó napjuk volt csütörtökön a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjainak: az iskolanap alkalmából programkavalkád volt, ki-ki megtalálhatta a kedvére való foglalkozást.

Délelőtt Farkas Zsolt iskolalelkész tartott zenés áhitatot. Arról szólt: tanuljuk meg, hogy ne mindig csak kérjünk, hanem köszönetet is mondjunk a Fennvalónak mindazért, amit kapunk, s fohászkodjuk, akárcsak Mózes, azért, hogy bölcs szívhez jussunk általa.

Az ünnepség az iskolában folytatódott, ahol, míg az egyik osztályteremben a XI.A osztály diákjai a Nyugat folyóiratot mutatták be, egy másik teremben a diáktanács tagjai tartottak „hívogató programot” a kisebbeknek, azaz egy általuk készített film segítségével szemléltették tevékenységeiket.

Kuruc nóták

Nagy Csaba tárogatóművész színvonalas előadása következett. A nyíregyházi művész a kuruc korszakról szólt, eljátszotta Rákóczi nótáját, továbbá egy csokorra való közismert kuruc nótát. Bemutatta a rövid tárogatót is, melynek éles hangjára gyülekeztek egykor a katonák. Egy korabeli pisztolyt is megtekinthettek a diákok – s a művész azt is elmagyarázta, hogyan kellett kezelni. Kevéssel később Tőkés Lászó EP-képviselő is megjelent az előadáson.

Több kézműves foglalkozás is zajlott: míg az emeleten a diákok gyöngyöt fűztek és agyagoztak, a földszinten a Csillagocska óvda közép- és nagycsoportosait látták vendégül a diákok, s különféle foglalkozásokba vonták be a kicsket: bohócot készítettek, meg anyáknapi üdvözlőlapot. Közben az udvaron a batikolás rejtelmeibe avatták be diákok az érdeklődőket.

Jelenetek

Az ünnepség érdekes színfoltja volt a Deák-Szebeni Imola magyartanár által kezdeményezett keresztény drámaíró és színjátszó verseny, melyre hat osztály iratkozott fel. A diákok bibliai jeleneteket adtak elő, esetenként modern környezetbe áttéve. Az első díjat a XI.B osztályosok produkciója nyerte el, melyben a tékozló fiú történetét dolgozták fel; mind a szöveg, mind a játék szempontjából kiugróan jó teljesítményt nyújtottak. Később Varga Vilmos színművész értékelte a produkciókat. Meglátása szerint a renedezvény ötlete jó ugyan, de hiányzott a teatralitás – azt viszont ő is elismerte, hogy a XI. B-sek drámaszövege nagyon jól sikerült.

Miközben a visszaszerzett sportpályán tanár-diák és fiúk-lányok focimérkőzés zajlott, a lorántffys diákok folyamatosan fogadták a vendégdiákokat, akik jöttek megismerkedni a gimnáziummal. A diáktanács tagjai által levetített filmből megtudhatták, milyen az élet lorántffys diákként.

Neumann Andrea