„Sok–sok boldog cigányünnepet!”

„Sok–sok boldog cigányünnepet!”
Bihar megye – A Nagyváradon tartott emlékmenet után kedden délután Margittán is megemlékeztek a romák világnapjáról. Helyi és környékbeli cigányok gyülekeztek az ünnepre, majd vonultak végig a város központján.    

A romák világnapjává 1971-ben nyílvánították április 8.-át, Romániában 2006-ban fogadták el törvénybe iktatva ezt a kisebbségi ünnepet. Országszerte kéttucatnyi városban rendeztek valamilyen ünnepséget ez alkalomból kedden, ezek között volt Margitta is. A városba Érbogyoszló felől érkezve már több, az ünnepeltek minden generációjával „csordultig” lévő szekereket hagytunk magunk mögött. Mint kiderült, a Margittához közeli Bogyoszlóról, Albisról, Magyarkécről, Érszőlősről, Monospetriből és Bozsalyról is érkeztek cigányok a margittai közösség erősítésére.

 

Karneváli hangulat

 

A Polgármesteri Hivatal előtt már hangos zene hívott táncba, és a „Gyere táncolj cigánylány” felhívásra páran nem is kérették magukat a szemközti park zöldjében. Az ünnepi menet aztán a Monospetri–Nagyvárad útelágazás körforgalmától indult. Egy rendőrautót népviseletve öltözött, táncoló gádzsik és gádzsók követtek, utánuk az első hintóban Pocsaly Zoltán polgármester és Tódor Albert alprefektus foglalt helyet. A többi vendég gyalog követte őket, mögöttük pedig szemrevaló műanyag virágokkal felcicomázott, ám nem fizikai állapotuk csúcspontján lévő paripák vontatta szekereken követték őket a romák. Az út két oldalán sokan vonultak velük a központi parkban lévő színpad elé, ahol előbb a polgármester beszélt a nap jelentőségéről, majd az önkormányzat cigányokat segítő programjairól. Utána az alprefektus mindott köszöntőt, előtte cigányul, magyarul és románul köszönve.

Cigánytánc manelére

Lakatos János, a megyei romapárt vezetője (nagyon gyakorlatiasan) csak harminc másodperces csendet kért a holocaust áldozatainak emlékére, a címbéli idézet is tőle származik. Colompar Stela, aki a bozsalyi küldöttséget kísérte el mint a tóti önkormányzat cigányügyi referense, saját nyelvükön szólt a hallgatósághoz. Az ünnepi műsorban előbb Bozsalyról érkezett négy lány tekergette a csípőjét szemkápráztatóan manele zenére, utánuk a margittaiak csoportja – Oltean Cornélia (Neli) referens irányításával – adott elő cigánytáncot, amit vissza is tapsolt a lelkes publikum, végezetül Rohodi Helén tanító néni elsősei mondtak verseket.

Piros virágok a vizen

A világnapi program zárásaként a menet, a fenti sorrendet követve, a Horea utcán vonult végig, a Hosszúaszó patakon lévő hídig. Onnan néhány piros szegfüt dobtak a tovasiető vízre, a holokauszt áldozatainak emlékezetére, bár nem vagyunk biztosak abban, hogy minden résztvevő tudta is, hogy mi miért történik. Záró momentumkét a Polgármesteri Hivatalnál a zajos gyereksereg édességcsomagot vehetett át. Margittán először tartottak roma világnapi megemlékezést, ám a sokaság generációs összetételét látva, még sok-sok hasonlóra lesz alkalom.

 

Rencz Csaba