Sokműfajú szerző volt a Törzsasztal vendége

Sokműfajú szerző volt a Törzsasztal vendége
Pályi András író, drámaíró, dramaturg, műfordító volt a Törzsasztal-sorozat vendége október 11-én, pénteken. A budapesti vendéggel Kőrössi P. József beszélgetett.

Felvezetésképpen Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkeztője, a folyóirat legújabb számát mutatta be, amely ismét egy Törzsasztal különszám. Továbbá elmondta, hogy az idei könyvmaratont november 7-9 között tartják meg. Kőrössi P. József rögtön egy érdekes részlettel indította a beszélgetést, elárulta, hogy Pályi András első darabját a Tigrist 1963-ban mutatták be Pécsen, és azonnal be is tiltották. Ekkor Pályi huszonegy éves volt. Mint elmondta a hatalom azt kifogásolta a darabban, hogy nem mutatott eszményeket és züllöttnek ábrázolta a fiatalokat, sőt, „fölmagasztalja az ellenforradalmat”. Magáról a darabról Pályi így vélekedik: „a darab azóta sem jelent meg nyomtatásban, nem is adom oda senkinek, mert rossz. Reménytelen dolog tizennyolc évesen jó darabot írni”. A továbbiakban egy másik színpadi alkotásáról, a Gyertyák Leninnek című drámájáról esett szó, melyet Lenin születésének centenáriuma alkalmából kiírt pályaztra küldött be. „Biztosan tudom, hogy a pályázatra ketten küldtünk munkát, mégis a harmadik díjat nyertem meg”.

Ismerkedés Nádassal

A beszélgetés második felében Pályi András a Nádas Péterrel való megismerkedését és további kapcsolatát mondta el. 1975-ben ismerkedett meg Nádas Péterrel, aki akkor már ismert író volt. „Ő már akkor befuttott, én még kerestem az írói utat. Éppen ezért, annak ellenére, hogy egykorúak voltunk, egyfajta apa-fiú kapcsolat alakult ki köztünk. Többször is elvittem hozzá az írásaimat, hogy értékelje. Egészen különleges dolog, mikor ő mond véleményt, bele tud nyúlni a alkotói folyamatba”-tette hozzá. A testiség témájára kitérve, mely téma jelen van mind Nádasnál, mind Pályinál, utóbbi elmondta, hogy „alapjában véve prüdéria uralja a magyar irodalmat, habár az utóbbi időkben elhatalmasodott a szabadszájúság, ami viszont nem egyenlő azzal, amit mi csinálunk”. Ennek a témának a kapcsán a jelenlevők többet megtudhattak az író Éltem és Megérkezés című műveiről. „Az írás mindig egy expedíció magamban. Ha valamit megtudok magamról az egyik írásomban, amit addig nem, akkor az jó írás”- tette hozzzá végezetül Pályi András. A Törzsasztal következő vendége november 8-án György András lesz.

Nagy Noémi