Sokminden történt alakulásuk óta

Sokminden történt alakulásuk óta
Nagyvárad – Körülbelül egy éve jött létre megyénkben az autisták egyesülete, S.O.S. Autism Bihor elnevezéssel. A szerdai sajtótájékoztatón gondjaikról, megvalósításaikról számoltak be az alapítók.

Mintegy két hónapja szerdánként 10 és 12 óra között a mozgáskorlátozottak egyesületének Simion Barnutiu u. 32. sz. alatti székhelyén lehet felvenni a kapcsolatot az egyesülettel; már ez is nagy előrelépés, hangzott el, hiszen azóta hat újabb család iratkozott fel. Jelenleg 32 családot tudnak tagjaik között, illetve 34 autista gyereket és fiatalt (ennek az a magyarázata, hogy az egyik családban hármasikrek születtek ezzel a tünetegyüttessel).

Mozgalmas év volt

Az eltelt egy év alatt sokminden történt: a szülők különféle hazai és magyarországi találkozókon vettek részt, melyeken az autizmus szakértőivel nyílt akalmuk beszélgetni, közös kiránduláson voltak, a gyerekek számára pedig önkéntesek segítségével rendszeres foglakozásokat szerveztek a Gyermekek Városában és a Városi Művelődési Házban. Békéscsabai tapasztalataikról szólva elmondták: az itteni helyzethez képest „science fiction” az, ahogy odaát kezelik az autisták kérdését. Például minden autista gyerek számára szakbizottság állapítja meg a testreszabott terápiát, külön iskolai osztályokban megfelelő képesítéssel rendelkező pszichopedagógusok foglalkoznak velük. Nálunk ellenben a speciális iskolák pedagógusai, pszichológusai csak most kezdenek ismerkedni ezzel a tünetegyüttessel, és a legtöbb esetben nincs elegendő személyzet arra, hogy a gyerekek szakszerű ellátását biztosítsák. Több próbálkozásukba tellett az is, míg sikerült eljuttassák a háziorvosokhoz azt a tesztet, melynek segítségével már másfél éves kortól diagnosztizálható az autizmus – ami a terápia szempontjából kulcsfontosságú.

Mentalitás

Mindezen túl a mentalitás az, amin változtatni szeretnének – hiszen, amint az egyik szülő megfogalmazta, „amíg ez nem sikerül, addig csak harcok lesznek köztünk és a többiek között”.

Tavaly egyébként az adó két százalékának felajánlásából 4700 lej gyűlt össze, ezenkívül egy pályázat nyomán 3500 lej értékű támogatást kaptak az önkormáyzattól. Ebből kirándulásokat, különféle foglalkozásokat szerveznek majd. Legfontosabb távlati tervük az, hogy egy nappali központot létesítsenek az autista fiatalok számára – hiszen miután befejezik az iskolát, nincs lehetőségük elhelyezkedni, és szükségük van egy helyre, ahová eljárhatnak, hogy ne szigetelődjenek el.

Neumann Andrea