Sokkoló eset Băneasán

Sokkoló eset Băneasán
Megrázó képeket mutatott be ma a sajtónak Cseke Attila egészségügyi miniszter a Băneasa-i Egészségügyi Központ egyik pácienséről, akit az intézmény finanszírozásának felfüggesztése után utaltak át a megyei kórházba.

A felvételeken egy 67 éves beteg látható, akinek testén a megfelelő ellátás hiányában súlyos felfekvések alakultak ki. A Konstanca Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője, Constantin Dima elmondta, a páciens, akiről a képek készültek, agyvérzés következtében került a megyei kórházba, ahonnan átutalták a Baneasa-i Egészségügyi Központba, itt pedig 32 hónapig volt beutalva (2011. április 1-ig). Jelenlegi állapota azt mutatja, hogy nem kapott megfelelő ellátást, hiszen a 4. stádiumú felfekvések az egy helyben való hosszas mozdulatlan fekvéssel járó folyamatos nyomás következtében alakultak ki a beteg testén.

„Nem akarok számokat mondani, nem akarok érvelni. De azt kérdezem: mit kell nekünk tennünk ebben a helyzetben? Mit kezdjünk azzal az intézménnyel, amelyben ilyen megtörténhet? Hagyjuk, hogy ilyen esetek továbbra is megtörténhessenek vagy inkább mégis próbáljuk megreformálni a rendszert? Én ma miniszter vagyok, holnap talán nem, de páciensek mindannyian lehetünk és ami a rendszerben történik, az mindannyiunk felelőssége. A birtokomba jutott, most bemutatott információk következtében, értesítjük az Orvosi Kamarát és a megfelelő állami szerveket, és ma elrendeltem, hogy az egészségügyi igazgatóságok minden létező kórházban tartsanak ellenőrzést az egész országban” – nyilatkozta a sajtónak Cseke Attila miniszter.