Sokkal jobb eredmények, mint tavaly

Sokkal jobb eredmények, mint tavaly
Nagyvárad – Elégedett az érettségin elért eredményekkel mind az Ady Endre Líceum, mind a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatója. Elmondták véleményüket a vizsgáról, a diákok hozzáállásáról.

Sokkal jobb eredményeket értek el az idei érettségin az Ady végzősei, mint tavaly, mondta el Tóth Márta iskolaigazgató. A 155 fiatal közül, aki az idén végzett, mindössze kilencnek nem sikerült az érettségije, tehát ha csak őket tekintjük, az átmeneteli arány 94% fölötti, ami mindenképp szép eredmény.

Váratlan tétel

Külön dicséretet érdemel Csucsuj Réka, aki 9,87-es átlagával a megyében a második legjobb eredményt tudhatja a magáénak. De rajta kívül még nagyon sokan értek el kilencesen, illetve nyolcason felüli átlagot, azzal együtt, hogy bár a románból kapott tételek sem voltak könnyűek, de magyarból váratlan és nehéz tételeket kaptak azok, akik humán szakon végeztek. Az elmúlt évek során nem szerepeltek a tételek között ilyen jellegű kérdések és szimuláláson sem ilyeneket kaptak – pedig az egyúttal útmutató is kellene legyen arra vonatkozóan, hogy körülbelül mire számíthatnak a végzősök. „Nem hiszem, hogy az érettségin büntetni kellene a diákokat váratlan kérdésekkel, inkább annak kellene bizonyítást nyernie, hogy a tizenkét év tanulás meghozza az eredményét” – mondta az iskola igazgatója.
Elismerően szólt Tóth Márta arról a két érettségizőről, aki bár nagyszerű eredményt ért el matematikából (9,9-et, illetve 9,95-öt), mégis megóvta a dolgozatát, s ennek nyomán mindketten megkapták a megérdemelt tízest.

Tartás, tisztelet

A bukók közül ketten nem érték el a hatos átlagot, viszont mindegyik tantárgyból ötösön felüli jegyet kaptak, a többiek pedig csak egy tantárgyból buktak, legtöbben románból, egyikük pedig földrajzból. A korábbi évfolyamok végzősei közül pedig egy fiatal nem jelent meg a vizsgán, többen átmentek, de ezúttal is bizonyítást nyert, hogy jobb ezen minél hamarabb átesni, mivel ahogy múlik az idő, csökkennek az esélyek is, egy év alatt is nagyon sokat felejtünk, mondta Tóth Márta.
Az iskola igazgatója egyúttal azt is kihangsúlyozta: van valami, amit ugyan nem mérnek jegyben, de azért rendkívül sokat számít – ez pedig a diákok megjelenése, tartása, viselkedése – s nem csupán az Adyban végzettekről van itt szó, hanem mindenkiről, aki ebben a vizsgaközpontban érettségizett, azaz a Szent László, a Lorántffy, valamint a borsi Tamási Áron iskolák végzőseiről is. Mindannyian jelesre vizsgáztak emberi tartásból, tiszteletből, hiszen a felügyelő tanároknak még csak rá sem kellett szólniuk egyikükre sem. Felnőttek módjára viselkedtek, s ez ugyan jeggyel nem mérhető, de rámutat arra, hogy a világszemléletük pozitívan alakult az elmúlt évek alatt, ami mindenképp bíztató a jövőre nézve – fejtette ki az Ady Endre líceum igazgatója.

Rajtuk múlott

Szépen teljesítettek a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium érettségizői is, válaszolt kérdésünkre Szabó Zsuzsa iskola igazgató. Tavalyhoz képest jobbak a jegyek, igaz, a tételek is könnyebbek voltak, de az nem is gond, ha az érettségin gyerekközelibb feladatokat kapnak a diákok, jegyezte meg. A diákok többsége is elégedett volt – akinek pedig nem sikerült, az belátta, hogy nem készült eleget. Rajtuk múlott, hiszen az érettségi valóban az érettségről szól, arról, hogy hogyan kell helyesen viszonyulni a tanuláshoz. Az a két végzős a legszomorúbb, aki átment ugyan az összes vizsgán, de nem jött ki a hatos átlaga. Egyúttal nekik könnyebb dolguk is van, mivel kiválaszthatják, hogy melyik tantárgyból akarnak felkészülni jobban a nyár folyamán, s nagy eséllyel javíthatják majd ősszel az átlagukat.

Neumann Andrea