Sokk egy Amerikában élő váradi szemével

Donald Trump megválasztása ellen tüntetnek New Yorkban. Fotó: EPA
Donald Trump megválasztása ellen tüntetnek New Yorkban. Fotó: EPA
Az amerikai magyarok a közvélemény-kutatások szerint inkább Donald Trumphoz húztak, de közülük is inkább a vidékiek és az idősebbek tettek így. A fiatalabbakat és a városiakat Hillary Clinton győzte meg. Egy Amerikában élő váradi magyar nyilatkozott szerkesztőségünknek.

Sokként élte meg az amerikai választást: a Bihari Napló egykori ismert munkatársának, a néhai Tőke Csabának a lányát kértem meg, összegezze, milyen volt az eredményváró, illetve mit gondolnak most az ő környezetében, milyen a hangulat. Tőke Lilla nagyváradi, itt töltötte gyerekkorát is, de sok éve él az USA-ban, ott alapított családot is, New Yorkban lakik. A kolozsvári BBTE-n végzett, majd az amerikai Stony Brook Universityn, jelenleg a LaGuardia Community College tanársegédje. Élénken követi az ottani, valamint a világban zajló politikai-társadalmi folyamatokat. A következőképpen összegzett számunkra: „A voksolás estéjén összeültünk itt nálam a barátokkal, hogy megünnepeljük, amit úgy gondoltunk, hogy Hillary egyértelmű győzelme lesz. Az összes közvélemény-kutatás szerint legalább 3-5 ponttal vezetett egész végig a kampány alatt. Amikor Floridára került a sor, kezdett a dolog nagyon gyanús lenni, és onnan már csak lefele haladtunk. Mindenki csalódottan ment haza mikor Floridát és North Carolina-t Trumpnak adták. Onnantól nem néztem, mert nem bírtam. Nem aludtam egész éjjel. Úgy tűnt, másnap reggel egész New York zombiként ébredt, hiszen itt is, ahogy a keleti és nyugati parton lévő államokban, végig Clintont támogatják. Az utcán alig lézengtek az emberek, mindenki komor volt, alig volt beszélgetés a metrón, az emberek nem néztek egymás szemébe. Mindenkit sokkhatás ért, sokan a szeptember 11. utáni hangulathoz hasonlították. Nekem sírhatnékom volt egész nap, aztán sírtam is amikor Clinton beszédét hallgattam. Depressziósnak érzem magam, mintha valaki a családomban meghalt volna. Gyász érződik az egész New Yorkban, miközben persze megy tovább az élet.”

Az okokról

Tőke Lilla a lehetséges okokat is latolgatta: „Hogy mi történt? Senki nem érti pontosan. Sokan találgatnak, találgatunk: mind a demokrata, mind a republikánus párt elszakadt a szavazóktól, elitpolitikát folytatnak, és az embereknek elegük van ebből? Trump kihozta a fehér emberekből a legrosszabbat – a mindig is létező, de hangot nem kapó rasszizmust, szexizmust? Ennyire utálná a nép Clintont? Ennyire férficentrikus még mindig ez a társadalom? Ennyi hülye van itt? A demokraták nem mentek el szavazni, mert a véleménykutatások szerint Clinton „úgyis győz”? A világpolitikai fejlemények (lásd Brexit, bevándorló-ellenes, anti-gay mozgalmak, etc.) USA-beli lecsapódását látjuk? A választási rendszer nem képviseleti tulajdonképpen, mert az elektorális rendszer nem népesség szerint van elosztva (lásd: Clintonnak országosan végül több szavazata volt)?

Nos, valószínűleg mindez egyben. A lényeg az, hogy az USA megválasztott elnökének egy idióta demagógot, aki sem a politikához nem ért, sem az államvezetéshez, sem a diplomáciához, sem pedig a hadvezetéshez. Így vagy bábként fogják használni a tanácsadói a saját céljaik eléréséhez, vagy négy év pancserkedés következik, egyfajta reality horror show.”

Szeghalmi ÖrsA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .