Sokan vettek részt a vetélkedőn

Sokan vettek részt a vetélkedőn
Bihar megye – Vigyázva a természetre, az életet tiszteljük címmel szervezett országos versenyt a nagyváradi Gheorghe Barițiu iskola. A nagy érdeklődés magukat a szervezőket is meglepte kissé.

 

Másfél ezer diák és óvodás vett részt rajzokkal vagy írásokkal, mintegy 170 tanintézetből, tudtuk meg Ramona Calău tanártól, a rendezvény fő szervezőjétől, akinek kezdeményezését Marcela Todica iskolaigazgató is támogatta. Bihar megyéből mintegy húsz tanintézet diákjainak az alkotásai szerepeltek a vetélkedőn.

Ingyenes részvétel

Külön kategóriában mérkőztek meg az óvodások, a kisiskolások, az V-VIII osztályosok, a líceumi tanulók és a speciális iskolák tanulói. A gyerekeknek és fiataloknak ökológiai témájú plakátot kellett készíteniük, vagy a témához kapcsolódó rajzot, illetve esszét is írhattak arról, hogy miért fontos megóvni a természetet. Amint a fő szervező elmondta, azzal is magyarázható a nagy érdeklődés, hogy semmilyen részvételi díjat nem számoltak fel – mint ahogy ez mostanában szokás az iskolai versenyeknél. A cél az volt, hogy egy olyan vetélkedőt szervezzenek, amelyen a speciális iskolák tanulói is részt vehetnek, s amellyel egyúttal a környezetvédelemre is felhívják a figyelmet.

A beérkezett munkák előválogatása már megtörtént, a kiválasztott alkotások elbírálása pedig kedden zajlott, az Erdészeti Igazgatóság, a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a Bihar megyei Tanfelügyelőség képviselőinek, valamint az iskola tanárainak közreműködésével. Összesen 232 oklevelet készülnek kiosztani, a nagy szám miatt ezeket nem személyesen adják át, hanem interneten küldik el, tudtuk meg.

Ruhaköltemények

A vetélkedő költségeit most az iskola állta, viszont a szervezők bíznak benne, hogy sikerül felíratniuk a rendezvényt a tanterven kívüli országos iskolai tevékenységek kalendáriumába. Ha ez megtörténik, támogatást is kapnak majd és nemcsak okleveleket, hanem tényleges díjakat is oszthatnak majd a nyerteseknek.

A keddi zárórendezvényen divatbemutató is zajlott: a IX E osztály hat diáklánya mutatott be különféle újrahasznosítható anyaggal díszített ruhakölteményt, az öltözékeket a diákok és a tanárok közösen készítették. Végül a szervezők oklevelet adtak át a versenyben közreműködő pedagógusoknak, valamint a partner-intézmények képviselőinek.

Neumann Andrea

Címkék: