Sokan verekedtek az ünnepek alatt

Sokan verekedtek az ünnepek alatt
Vasárnap és hétfőn a szokásosnál több esetet láttak el a mentősök megyénkben. Több verekedés történt, mint egyébként, mások csak kivizsgáltatták magukat. A súlyos esetek száma nem nőtt.

Szombattól vasárnapig 836 esetet láttak el a megyei kórház sürgősségi osztályán, tudtuk meg dr. Hadrian Borceatól, az osztály vezetőjétől. Szombaton, valamint vasárnap nap közben nem jelentkeztek többen, mint egyébként, azonban vasárnap este „elkezdődött az őrület” és hétfőn is folytatódott. Viszont az osztályvezető főorvos szerint nem a súlyos esetek száma nőtt, hanem azoké, amelyek halasztást tűrtek volna, azonban – mint kifejtette – az emberek valószínűleg úgy gondolták, hogy ha úgysem kell dolgozniuk hétfőn, akkor kivizsgáltatják magukat régebbi panaszok miatt. Többnyire éjjel érkeztek, olyan elgondolásból, hogy akkor kevesebbet kell várakozni – ennek következményeként az éjszaka folyamán ellátott esetek száma alig tért el a nap közben ellátottakéval. Az eseteknek legalább a fele könnyű volt.

Verekedtek

Egy másik sajátossága ennek a periódusnak a viszonylag sok verekedés volt, mondta dr. Hadrian Borcea: tizennyolc ilyen esetük volt, ezek közül tizenöt esetben felnőttek, három esetben pedig 16-17 évesek jelentkeztek, javarészt törésekkel, zúzódásokkal; az intézmény minden alkalommal értesítette a rendőrséget, az ügyek kivizsgálása folyamatban van. Az nem derül ki a statisztikákból, hogy a történtek összefüggenek-e az alkoholfogyasztással.

Túlzásba vitt italozással kapcsolatos esetük amúgy kevés volt – szombaton senkit, vasárnap és hétfőn pedig nyolc személyt láttak el ilyesmi miatt, ez átlagon alulinak számít. A szívkrízisek, infarktusok, agyvérzések és egyéb, szív és érrendszeri problémákkal összefüggő esetek száma nem haladta meg a megszokottat, tudtuk meg, s azok az esetek sem lépték túl más napok átlagát, amelyek a túlzott ételfogyasztáshoz kapcsolhatók, mint például a gyomorpanaszok, epekrízisek.

Dr. Liciniu Venter, a Bihar megyei Mentőszolgálat orvosi igazgatója szintén arról számolt be: a feltámadás éjszakáján több esetet láttak el, mint egyébként, sokan vitték túlzásba az evést, az ivást és négy-öt verekedés is történt. Amúgy nem kellett többször kiszálljanak, mint egyébként. Mindkét intézmény képviselője azon a véleményen volt: megyénkben viszonylag problémamentesen telt a húsvét, főleg az ország más régióihoz képest.

Neumann Andrea

Címkék: , ,